Setari Cookie-uri

Traiesc ca sa mananc sau mananc ca sa traiesc?

Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci. Asa spunea Socrate sau, ma rog, asa afirma Plutarh ca ar fi spus Socrate. Vorbele atat de intelepte plaseaza omul intr-un consumerism exagerat, intr-o delectare gastronomica inimaginabila, guvernata de pofte si gusturi. Asta pentru ca din cele mai vechi timpuri, multi traiau numai ca sa manance..Lucru de care, contrar actiunilor si gandirilor unui om inzestrat cu inteligenta, ne lovim si astazi.

‘Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci’. Asa spunea Socrate sau, ma rog, asa afirma Plutarh ca ar fi spus Socrate. Vorbele atat de intelepte plaseaza omul intr-un consumerism exagerat, intr-o delectare gastronomica inimaginabila, guvernata de pofte si gusturi. Asta pentru ca din cele mai vechi timpuri, multi traiau numai ca sa manance..Lucru de care, contrar actiunilor si gandirilor unui om inzestrat cu inteligenta, ne lovim si astazi.

Plecand de la celebrul citat de mai sus, putem spune ca in viata, prioritare ne sunt viciile si poftele, in locul simtului masurii si al cumpatarii. Desigur, mai exista vorba aceea pe care multi o folosesc drept scuza suprema, si anume ca barbatul fara burta e ca femeia fara sani. In realitate, e mult mai grav ca barbatul sa aiba burta decat ca femeia sa nu aiba sani. Asta pentru ca, o parte semnificativa din grasime este localizata pe viscere, ea secretant hormoni cu actiuni nu tocmai favorabile asupra organismului. Unde mai pui ca bolile cardiovasculare sunt interdependente cu nivelul tesutului gras, iar obezitatea reprezinta un factor de risc crescut pentru infarctul miocardic sau ischemiile dureroase. Unde mai pui ca un indice corporal crescut e corelat cu dezechilibre hormonale importante, sau ca obezitatea ajunge la un moment dat sa-ti preseze cutia toracica, atat de mult incat simti ca te sufoci dupa nici un etaj urcat. Lasand la o parte problemele strict legate de sanatate, mai adauga si toate acele complexe care apar iminent odata cu kilogramele in plus. Nu e bine. Americanii sunt recunoscuti pentru populatia supraponderala, insa alarmant este faptul ca si europenii incep incet sa se alinieze curentului fast-food. Munca de birou, mancare nesanatoasa, sedentarism, televizor, internet. Esti multumit? Pentru ca mens sana in corpore sano si acel corpore sano este mai presus de toate, trebuie sa schimbi cate ceva. In alta ordine de idei, sa-ti schimbi stilul de viata daca esti in tabara celor grasuti, sau sa te pregatesti de pe acum pentru a nu te confrunta cu lupte inutile mai tarziu.

Citește și:

Pentru inceput, e bine sa umbli putin la capitolul psihic. Sa-ti spui in fiecare zi, si de o mie de ori, ca o sa slabesti imediat. De la mansarda pleaca totul. Apoi iti treci frumusel pe o bucata de hartie, alimentele pe care le vei elimina treptat din dieta ta. Fara paine alba, fara paste, fara carne rosie, fara sucuri acidulate, sare, condimente, dulciuri si alte produse procesate si postprocesate. Un aliat de nadejde iti va fi apa plata, bauta cel putin 2.5 – 3 litri pe zi, indiferent ca afara este frig si transpiri mai putin. Fructele, consumate indeosebi de dimineata pe stomacul gol, iti vor da vitamine, antioxidanti, minerale si glucide.

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.