Setari Cookie-uri

Ce inseamna sa mananci... bio?

Acest cuvant "bio" il auzim din ce in ce mai des in jurul nostru. Dar ce inseamna cu adevarat? Ne sunt recomandate de catre persoane specializate alimentele bio, dar cu ce sunt acestea diferite de cele... clasice sa le spunem asa?

Acest cuvant "bio" il auzim din ce in ce mai des in jurul nostru. Dar ce inseamna cu adevarat? Ne sunt recomandate de catre persoane specializate alimentele bio, dar cu ce sunt acestea diferite de cele... clasice sa le spunem asa?

Cuvantul "bio" se refera la ceva asupra caruia contributia omului este mai mica, un produs cat mai natural menit sa apere ecosistemul in care traim. In ceea ce priveste alimentele bio, acestea se deosebesc de cele clasice (actuale) in primul rand prim modul de obtinere a lor si evident, prin compozitia diferita ce deriva din modalitatea obtinerii.

Mai exact, aceste alimente bio seamana foarte mult cu cele consumate de strabunii nostri. Acestia traiau ani multi pentru ca ceea ce mancau era natural, de o calitate net superioara produselor alimentare de astazi.

In zilele noastre economia primeaza, astfel producatorii se gandesc in special la modalitatea de a obtine cat mai multe produse in timp cat mai scurt, evident, pentru a le functiona si a le evolua afacerea. Astfel, animalele pentru carne cresc cu tot felul de substante care le ingrasa si le dezvolta rapid, insa cu efecte nocive atat asupra carnii, cat si a consumatorului, adica... a noastra. Produsele animalelor de asemenea sunt influentate de aceste substante, aici nu ma refer la carne, ci la oua, lapte etc. Ati vazut vreodata diferenta dintre galbenusul unui ou din comert si unul de la oul unei gaini crescute la tara? Diferenta nu consta doar in culoarea galbenusului, ci si in compozitia acestora, tetstata in laborator de nutritionisti si de cei din domeniul igienei alimentare.

Citește și:

Dar diferenta dintre carnea unui pui de tara si pulpele din comert? Ori diferenta dintre laptele cumparat din supermarket si cel de tara? Da, diferentele chiar exista, nu doar in privinta gustului. Legumele de asemenea parca nu mai au gust, sa dam exemplu rosiile sau morcovii.

Ce au diferit produsele bio?

Daca mergem la supermaket si cumparam fructe pe care le vom consuma, nu putem spune neaparat ca mancam foarte sanatos, ele crescand cu ingrasaminte. Produsele bio sunt insa obtinute altfel.

Spre exemplu, legumele si fructele sunt crescute pe soluri fertile bine irigate, fara niciun strop de ingrasamant chimic. Astfel, legumele si fructele obtinute sunt mai hidratate, au o consistenta mai dura, aspect deosebit de apreciat de catre medicii stomatologi care tot acuza "alimentatia moale" din ziua de azi. De asemenea compozitia mineralelor, vitaminelor si substantelor active din fructele si legumele bio este diferita fata de cele din comert, avand mai multe vitamine si mai multi antioxidanti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.