Setari Cookie-uri

Mineralele miraculoase din alimente

Vitaminele si mineralele joaca un rol esential in functionarea optima a organismului uman. Cu toate ca in cazuri extreme apelam la suplimentele vitaminice si minerale, ideal si sanatos ar fi sa ne asiguram portia zilnica de sanatate din alimentele pe care le consumam.

Seleniu –Carenta de seleniu poate determina instalarea bolii Kenshan sau pierderea timpurie a vitalitatii. Seleniul este mai bine asimilat impreuna cu vitamina E, avand rolul de a intarzia instalarea fenomenului de imbatranire. De asemenea, seleniul ajuta la mentinerea unui nivel bun al colesterolului. Seleniul este continut de alimente precum rinichi, rosii, tarate de grau, broccoli, ton.

Fier - Fierul se gaseste in hemoglobina, indispensabila in transportul oxigenului catre celulele organismului. De asemenea, fierul creste capacitatea organismului de rezistenta in fata imbolnavirilor si contribuie la prevenirea anemiilor. Carenta fierului duce la oboseala fizica, la paloare, dureri de cap, insomnii, o imunitate slabita si la senzatia de epuizare. Alimente bogate in fier sunt: carnea de vita, arahide, curmale, soia, faina de ovaz, ficat de porc.

Citește și:

Potasiu – Potasiul contribuie in mod activ la reglarea cantitatii de lichide din organism si la reglarea ritmului cardiac. In plus, potasiul activeaza anumiti fermenti si stimuleaza secretia de insulina. Bananele, cacaoa, drojdia de bere, cerealele integrale, cartofii, nucile, strugurii, cafeaua, semintele de floarea soarelui sunt alimente bogate in potasiu.

Fosfor -Alaturi de calciu, fosforul inlesneste formarea oaselor si cresterea dintilor. Fosforul are o contributie majora in functionarea optima a rinichilor si accelereaza procesul de vindecare. In procesul de metabolizare a fosforului sunt necesare calciul si vitamina D. Deficitul de fosfor determina scaderea capacitatii fizice si intelectuale, lipsa poftei de mancare si inlesneste instalarea osteoporozei. Surse naturale importante de fosfor sunt: ficatul, pestele, fructele de mare, galbenusul de ou, laptele, fructele uscate, anumite branzeturi.

Citește și:

Iod -Iodul este vital pentru glanda tiroida, lipsa acestuia producand aparitia gusii endemice sau marirea glandei tiroide. Atentie insa! In surplus, iodul poate provoca anumite alergii in cazul unui organism sensibil. Algele marine, sarea iodata, ceapa, usturoiul, pestele de mare, nucile contin iod.

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.