Setari Cookie-uri

Alimente pentru inteligenta

Daca ne merge mintea avem spor in toate. Insa pentru ca mntea noastra sa functioneze la o capacitate optima este important sa ii oferim nutrientii adecvati (prin alimentatie), o buna oxigenare (prin sport si lipsa fumatului) precum si printr-o odihna suficienta.

Grasimile

Creierul contine aproximativ 60% grasimi, insa nu orice tip de grasimi. Omega 3 este foarte importanta si intra in alcatuirea membranelor neuronilor, fiind esentiala in micile procese de refacere membranara si in mentinerea structurii membranelor. Aceasta structura este esentiala pentru o buna transmitere a mesajelor interneuronale si electrice (in cadrul aceluiasi neuron). Un studiu olandez numit Zutphen a demonstrat ca cei care consuma peste isi mentin atentia pe un timp mult mai lung decat cei care nu consuma peste. Grasimile din peste sau din uleiul de rapita sunt ideale pentru buna fucntionare a creierului. Celelalte grasimi, din unt, margarina, sau cele asociate cu dulciuri din creme, frisca etc. sunt nocive pentru creier.

Dulciurile

Se spune ca principalul “combustibil” al creierului este glucoza. De aceea dulciurile nu trebuie exluse din alimentatie, insa nici excesul nu este bun. Sunt recomandate dulciurile cu absorbtie lenta provenite in special din cereale (o masa de cereale cu lapte dimineata este ideala), fainoase, legume sau fructe proaspete sau uscate. Studiiel realizate pe copii au demonstrat ca micutii care au consumat dmineata cereale cu lapte au dobandit abilitati cerebrale superioare celor care nu mancau si cereale dimineata sau chiar sareau peste micul dejun.

Citește și:

Vitamine si minerale

Aceste sunt implicate in metabolismul general atat al sistemului nervos cat si al tuturor tesuturilor. Fructele si legumele in stare proaspata sunt ideale, ele fiind recomandate dupa masa de pranz si la masa de amiaza. Vitaminele din complexul B (ficat de pasare, galbenus de ou) precum si vitamina C (in fructe si legume) sunt cele mai importante pentru creier. Ca minerale, foarte utile sunt: magneziul, calciul, cuprul si fierul care se gasesc in ficat, in fructe de mare, stridii dar si in legume.

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.