Setari Cookie-uri

Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa

Mancarea din fast-food-uri nu este in top 3 alimente care dauneaza sanatatii conform studiului Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa

Si fiindca se declara informati in ceea ce priveste regulile unei alimentatii sanatoase, au fost solicitati sa mentioneze si care sunt alimentele pe care trebuie sa le consuma foarte rar: pe primul loc se afla carnea de porc (58%), urmata de grasimi – un titlu generic (24%), dulciuri (18%), bauturile alcoolice (15%), zaharul alb (14%). Prajelile – chiar daca nu sunt un ingredient – au fost mentionate de 13% dintre respondenti si de asemenea, intr-un procent asemanator bauturile carbogazoase si mezelurile (aprox. 13%). Procente de peste 10% din mentiuni au mai inregistrat fast food-ul si sarea.

Margarina, E-urile, aditivii alimentari si uleiul de floarea soarelui au mai fost mentionate printre alimentele nesanatoase dar intr-o proportie mica (fiecare inregistrand aproximativ 7% din total respondenti).

Citește și:

La alimentele care trebuie consumate foarte des pentru a avea o alimentatie sanatoasa au fost mentionate, de cele mai multe ori impreuna, legumele si fructele (80% dintre respondenti au mentionat spontan aceste alimente). La o distanta mare de acestea, au mai fost mentionate: carnea de pui (40%), pestele (34%), laptele (32%), branza (20%), carnea de vita (12%). Foarte putin mentionate au fost: apa plata (3%), ceaiul (1%), mierea (1%). Vizibilitate foarte mica au cerealele integrale cu derivatul lor, painea neagra, considerate de majoritatea specialistilor nutritionisti ca fiind al doilea principiu fundamental al sanatatii (dupa apa care ocupa locul intai ca importanta), fructele si legumele (proaspete!) ocupand locul trei ca importanta pentru alimentatia sanatoasa.

Asadar, romanii reinventeaza topul celor 3 alimente care constituie principiile unei alimentatii sanatoase: in loc de apa, painea neagra/cerealele si fructe/legume (in aceasta ordine), primele 3 locuri in alimentatia sanatoasa la romani sunt ocupate de: fructe si legume, carnea (de pui si peste) si produsele lactate (lapte si branza in special). Daca tot mancam, macar sa fie si consistent!

Citește și:

3. STIM CE TREBUIE SA MANCAM DAR PUNEM SI IN PRACTICA?

La nivel declarativ, 66% dintre persoanele din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani consuma aproape zilnic fructe proaspete, 21% de 3-5 ori pe saptamana. Daca facem un top 3 al fructelor consumate de catre romani, acestia au pus pe primul loc : merele (peste 88% au mentionat aceste fructe), urmate de portocale – 68% si banane - 56%. Tinerii (15-29 ani) consuma mai putine fructe: de 3-5 ori pe saptamana fata de persoanele de 45-60 ani care consuma fructe de 6-7 ori pe saptamana.

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.