Setari Cookie-uri

10 intrebari despre pilulele anticonceptionale

Una dintre cele mai folosite metode anticonceptionale este cea hormonala, cu pilule. Astazi din ce in ce mai multe femei se informeaza cu privire la protectia impotriva unei sarcini nedorite si cu cat apeleaza mai multe la aceasta metoda, cu atat se nasc mai multe intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari despre anticonceptionale.

In marea majoritate a cazurilor efectul anticonceptionalelor nu este deranjat de administrarea altor medicamente. Sunt insa cateva clase/substante care inhiba sau potenteaza efectul pilulelor:
- medicamentele antiepileptice
- benzodiazepine
- rifampicina - este practic singurul antibiotic care reprezinta o contraindicatie pentru anticonceptionale, insa trebuie stiut ca in general antibioticele au toxicitate hepatica mare si insumate cu efectul anticonceptionalelor, pot afecta ficatul. Prin urmare, este bine sa ii spui medicului care iti recomanda antibioticul ca iei si anticonceptionale.

6. Antoconceptionalele ingrasa?
Categoric NU! Este posibil sa remarci o usoara crestere in greutate in primele zile/saptamani de la administrarea anticocneptionalelor, dar aceasta crestere nu se realizeaza in niciun caz pe baza cresterii tesutului adipos, ci datorita unei usoare retentii de apa pe care o fac unele femei la inceputul administrarii de anticonceptionale. In scurt timp aceasta retentie dispare si revii la greutatea initiala.

Citește și:

7. Pot lua anticonceptionale daca fumez?
Nu este indicat sa sociezi fumatul cu antiocnceptionalele, mai ales dac ai peste 30 de ani, fiindca va creste foarte mult riscul de tromboza venoasa si de accidente vasculare (cerebrale, miocardice, tot felul de infarcte).

8. Daca raman insarcinata in timpul administrarii de anticonceptionale exista riscul ca micutul sa dezvolte malformatii?
Sunt unele femei care iau anticonceptionale in special pentru diferite afectiuni si dereglari ale ciclului menstrual si mai putin cu scop contraceptiv. In cazul lor concentratiile de anticonceptionale nu neaparat coincid cu cele administrate in scopul anticonceptiei. De asemenea in cazuri foarte rare se intampla ca unele femei sa ramana insarcinate peste administrarea de anticonceptionale pe care le luau chiar cu scopul protejarii de o sarcina nedorita. Oricum ar fi, intrebarea este daca acestea produc malformatii copilului. Teoretic nu pentru ca anticonceptionalele nu au efect teratogen si nu aduc in corp o substanta straina ci modifica numai concentratiile hormonale. Insa cel mai bine este sa consulti un medic specialist in planificare familiala atunci cand hotarasti sa ramai insarcinata. Spre exemplu anticonceptionalele cresc sansele unei sarcini gemelare, deci ar putea fi folosite daca iti doresti gemeni.

Citește și:

9. Ce se intampla cu efectul anticonceptional daca schimb pilulele?

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.