Setari Cookie-uri

Al tau e normal? Afla despre tulburarile ciclului menstrual

Ciclul menstrual al unei femei, mai ales aflata la maturitate (pentru ca in adolescenta unele fluctuatii sunt normale), reprezinta un marker fidel al echilibrului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

Ciclul menstrual al unei femei, mai ales aflata la maturitate (pentru ca in adolescenta unele fluctuatii sunt normale), reprezinta un marker fidel al echilibrului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

Cateva informatii despre menstruatie si ciclul menstrual

Menstruatia reprezinta hemoragia uterina care are loc atunci cand ovulul eliminat de ovar nu a fost fecundat, astfel ca, sub influente hormonale, membrana uterina necrozeaza si se descuameaza pentru ca in urmatoarea luna sa se dezvolte un nou endometru apt pentru o eventuala sarcina. In pubertate, in primele luni de menstruatie, precum si in apropierea menopauzei, unele menstruatii pot fi anovulatorii. Ciclul mesntrual reprezinta totalitatea modificarilor ciclice ale organelor genitale feminine prin care o femeie trece lunar si prin care organele genitale se pregatesc pentru o eventuala sarcina. Intreg echilibrul hormonilor sexuali este controlat nervos de catre hipotalamus, care la randul sau secreta hormoni cu actiune asupra glandei hipofize, aceasta secretand hormoni ce influenteaza secretia ovariana de hormoni. Astfel se instaleaza un circuit hormonal hipotalamo-hipofizo-ovarian. Sunt insa si alte cauze care pot influenta ciclul menstrual, independent de echilibrul hormonal, cum ar fi unele anomalii ale organelor genitale. Deasemenea si metabolizarea hormonilor sexuali este importanta, aceasta fiind deficitara in unele boli precum cele hepatice, renale, diabet zaharat etc. In general sangele menstrual nu coaguleaza, dar sunt femei care au un defect de fibrinoliza, nepatologic, care pot prezenta mici cheaguri de sange. Sangele menstrual contine hematii normale, hemolizate si uneori aglutinate, celule endometriale (din mucoasa uterina) necrozate, secretii ale glandelor cervicale si vulvare, produsi de degradare a florei vaginale, vitamine si minerale aflate la momentul respectiv in circulatie, globule albe, hormoni, proteine etc.

Citește și:

Cele mai importante tulburari ale ciclului menstrual

Din fericire orice tulburare a echilibrului endocrin este usor sesizata in cazul femeii datorita perturbarii ciclului menstrual. Astfel atat femeia cat si medicul pot detecta cu usurinta daca ceva nu este in regula si afectiunea poate fi gasita din timp, diagnosticul precoce reprezentand intotdeauna cea mai mare sansa de vindecare.

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.