Setari Cookie-uri

Al tau e normal? Afla despre tulburarile ciclului menstrual

Ciclul menstrual al unei femei, mai ales aflata la maturitate (pentru ca in adolescenta unele fluctuatii sunt normale), reprezinta un marker fidel al echilibrului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

Tulburarile menstruale prin deficit

Amenoreea reprezinta absenta sangerarii menstruale si este considerata fireasca la pubertate in primele luni de la menarha, cand menstruatia poate intarzia chiar pana la 3 luni. Absenta menstruatiei mai este fiziologica si in cazul sarcinii, de multe ori fiind primul semn de suspiciune in acest sens pentru o femeie. Cauzele amenoreei pot fi diverse, pot fi localizate la nivelul axului endocrin hipotalamo-hipofizo-ovarian, la nivelul altor glande care influenteaza echilibrul endocrin general, afectiuni ale organelor genitale (uter, ovar).

Oligomenoreea sau spaniomenoreea – reprezinta scaderea frecventei menstruatiilor, cu cicluri menstruale prelungite, de peste 35 de zile.

Hipomenoreea reprezinta diminuarea importanta a fluxului menstrual, femeia prezinta sangerari scazute cantitativ. Aceasta reprezinta in cele mai multe cazuri o etapa initiala in evolutia spre oligomenoree si amenoree.

Citește și:

Tulburari menstruale prin exces

Polimenoreea reprezinta cresterea frecventei menstruale, cu scaderea duratei ciclurilor menstruale sub 21 de zile. Cauzele pot fi de natura uterina: anexite, uterite, congestie uterina, endometrioza sau pot fi localizate la nivelul sistemului ovare-gonadostat.

Menoragia reprezinta caresterea duratei sangerarii menstruale peste 8 zile. Cauzele pot fi localizate la nivelul uterului: hiperplazie endometriala, tumori uterine, fibroame, descuamare neregulata a endometrului etc. Cauzele generale pot fi reprezentate de tulburari trombocitare, ale factorilor de coagulare sau mai pot fi cauze disfunctionale ovariene care afecteaza si sistemul ovare-gonadostat.

Hipermenoreea reprezinta cresterea fluxului sanguin la menstruatie (pur si simplu curge mai mult sange). Cauzele sunt similare menoragiei.

Citește și:

Metroragiile sunt sangerari uterine, dar care apar in afara sangerarilor menstruale. De obicei au caracter diferit de cel al sangerarilor menstruale, sunt de intensitate mai mica, nu sunt insotite de simptomatologia tipica menstruala si nu coincid cu data la care ar trebui sa fie menstruatia, dureaza mai putin sau se pot prezenta doar ca niste pete pe slip. Cauzele pot fi reprezentate de sarcina (in momentul nidatiei poate sa apara o pata pe slip sau mici sangerari care sa dureze 1-2 zile), inflamatii uterine si uterite, leziuni provocate de contactul sexual si de corpi straini intrauterini, avrot, sarcina extrauterina, anexite, uberculoza genitala, metrite, infectii post-partum, tumori uterine, fibroame uterine, etc.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.