Setari Cookie-uri

Top 10 afectiuni care modifica secretia vaginala

Secretia vaginala reprezinta un marker veritabil al sanatatii genitale feminine. Astfel orice femeie ar trebui sa isi analizeze in mod constant, zilnic, secretia vaginala, cel mai usor fiind prin utilizarea protej-slipurilor. In functie de modificarile acestei secretii femeia poate constata ca sufera o afectiune genitala si chiar poate orienta diagnosticul alaturi de medic in functie de caracteristicile principale ale secretiei vaginale.

La nivelul zonei genitale pot sa apara cam la 4-5 zile de la contactul sexual infectant, mici vezicule cu lichid clar care apoi se transforma in rani dureroase, dar se vindeca in 1-2 saptamani. La femei se pot observa in eruptie pustulele (bubitele) care sunt localizate la nivelul labiilor, clitorisului, vaginului, colului uterin si sunt insotie de edem (umflatura prin retentie de apa). Poate cuprinde si regiunea uretrei, situatie in care urinarea este dureroasa, insotita de usturime si secretii uretrale. Discomfortul este atat de mare, incat persoana infectata ajunge sa nu mai urineze (disurie). Leziunile se pot extinde si in jurul zonei genitale, pot cuprinde anusul (mai ales daca se practica sexul anal), fesele, regiunea inghinala. Exista deasemenea modificari la nivelul secretiei vaginale, care in cele mai multe din cazuri devine apoasa si isi pierde capacitatea de lubrefiere.

Citește și:

9. Alergiile si iritatiile la tampoane

Nu sunt putine femeile care sunt sensibile la utilizarea tampoanelor din cauza ca acestea le produc alegii sau iritatii ale mucoasei vaginale care se manifesta prin durere locala, la actul sexual sau chiar la introducerea/scoaterea tamponului, cu modificari ale secretiei vaginale care devine galbuie, mai abundenta, pruriginoasa (mancarime), ustura sau chiar devine purulenta cand evolueaza cu infectie, avand un miros fetid. Aceste tipuri de reactii sunt deosebit de periculoase pentru ca in scurt timp, pe un fond imunitar specific, pot duce la sindromul de soc toxic care in marea majoritatea a cazurilor a culminat cu deces.

10. Cancerele din sfera genitala

Cancerul de col uterin (cervical), uterin sau care afecteaza alte organe genitale (ovarele de exemplu) determina modificari hormonale si corporale destul de importante, printre care si secretia vaginala. Modificarile de secretie pot fi din cele mai diverse in functie de tipul de cancer si de raspunsul unic al fiecarui oragism, de stadiu evolutiv etc. De aceea pentru a nu vorbi de astfel de cazuri triste va recomand sa efectuati anual testul Babes-Papanicolau si analiza de secretii, nu dureaza mult, nu este extrem de costisitor, insa va ofera siguranta sanatatii si, de ce sa nu vorbim direct, chiar... viata.

Citește și:

Monitorizarea secretiilor vaginale, igiena intima riguroasa si alegerea cu grija a partenerilor sexuali, precum si efectuarea anuala a analizelor generale si genitale va asigura sanatatea, atat de importanta pentru voi si pentru familia voastra.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.