Am putea afirma ca orice femeie cunoaste durerile menstruale, fie ca le-a avut macar o data in viata, insa cu siguranta toate dintre noi am trait experienta durerilor despre care se spune ca... ne sunt specifice. Dismenoreea este termenul medical care semnifica durerile menstruale.

Este firesc ca la menstruatie, atunci cand uterul se contracta puternic pentru a elimina mucoasa uterina in scopul de a produce una noua si apta pentru o eventuala sarcina sa apara si unele dureri, insa acestea nu trebuie sa fie foarte mari, nu ar trebui sa afceteze activitatea femeii sau sa asocieze si alte simptome in afara durerilor din abdomenul inferior, cum ar fi greata, varsaturile, cefaleea, transpiratiile, diareea sau starile de lesin. In conditiile in care manifestarile dureroase la menstruatie dunt foarte [puternice si perturba activitatile femeii se considera a fi dismenoree.

De cate feluri este dismenoreea si care sunt cauzele aparitiei durerilor menstruale?

Dismenoreea se considera a fi de doua tipuri: - Dismenoreea primara, care apare inca de la primele menstruatii si care se datoreaza strict homnonilor si organelor sexuale feminine; - Dismenoreea secundara, fiind reprezentata de aparitia durerilor abdominale la menstruatie secundar altori boli predispozante.

Dismenoreea primara Dismenoreea primara este data de anomalii in contractia uterului datorate in special unui deficit de vascularizatie a acestui organ si de excesul de prostaglandine. Prostaglandinele sunt asemenatoare unor hormoni si joaca numeroase roluri in organism, avand efecte vasoconstrictoare si actionand totodata la nivelul musculaturii uterului, a mucoasei gastrice, la nivelul circulatiei cerebrale etc. Astfel execsul de prostaglandine creaza deficitul circulatoriu al uterului, dar asociaza totodata si celelalte simptome care mai apar in cazul dismenoreei, ca tulburarile de tranzit, greata sau varsaturile, durerile de cap sau chiar starile de lesin (lipotimie).

Dismenoreea secundara Dismenoreea secundara apare adesea secundar unei afectiuni preexistente, ca de exemplu: - Endometrioza (existenta unui tesut asemanator mucoasei uterine in alta zona decat uterul, cel mai adesea la nivelul trompelor uterine si ovar) - Adenomioza – existenta tesutului asemanator mucoasei uterine in interiorul muschiului uterin numit miometru;

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: