Setari Cookie-uri

Chistul ovarian cauza tulburarilor menstruale?

Chistul ovarian este o afectiune care se poate manifesta in multe moduri si care afecteaza echilibrul hormonal si ciclul menstrual. Chistul ovarian este asemanator unei pungi cu lichid care se dezvolta in interiorul sau pe marginile ovarelor.

Chistul ovarian este o afectiune care se poate manifesta in multe moduri si care afecteaza echilibrul hormonal si ciclul menstrual. Chistul ovarian este asemanator unei pungi cu lichid care se dezvolta in interiorul sau pe marginile ovarelor.

Cateva informatii despre ovare

chist ovarian Ovarele sunt organe pereche situate la finalul trompelor uterine si care au rolul de a dezvolta ovulul. Ovulul se dezvolta intr-o punga numita folicul ovarian si atunci cand ovulul este complet maturat punga (foliculul) se sparge la marginea ovarului si se elibereaza astfel ovulul. Foliculul (punga) are totodata functii endocrine, secretand estrogeni, hormoni sexuali feminini. Uneori punga nu se mai sparge si nu mai elibereaza ovulul, umplandu-se cu lichid si formand ceea ce numim noi chist ovarian.
Mai trebuie sa stiti ca atunci cand ovulul eliberat nu este fecundat in urmatoarele 14 zile se produce sangerarea menstrual si mucoasa uterului este refacta pentru a fi apta sa tina o sarcina daca urmatorul ovul va fi fecundat. AStfel ca daca se produce un chist foliclar apar tulburari menstruale.
Dupa eliberarea ovulului punguta se transforma in corp galben si secreta mai mult progesteron, un alt hormon sexual feminin. Uneori si acest corp galben se poate umple cu lichid, formand tot un chist ovarian.

Citește și:

Chistul ovarian

Numeroase femei prezinta chisturi ovariene macar o data in viata, adolescentele avand cu precadere aceste chisturi care se remit ulterior la vrsta adulta. Majoritatea chisturilor ovariene nu creeaza probleme si dispar de la sine dupa mai multe luni. Exista totusi pericolul ca acestea sa se rupa si pot produce probleme grave de sanatate, punand chiar viata in pericol, de aceea o femeie care a fost depistata cu chist, chiar daca acesta este mic, se cheama regulat la controale pentru monitorizare.

Chisturile ovariene pot creste pana la 5-6 cm in diametru si de obicei persista intre 4 si 6 saptamani, disparand adesea fara tratament. Formarea si maturarea ovulului este influentata si de glanda care conduce restul glandelor din organism, si anume hipofiza, prin hormoni speciali ca LH (luteinizant) sau FSH (foliculostimulant). Existenta unor perturbari la nivelul hipofizei determina evident si probleme in buna functionare a organelor genitale.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    19 Februarie 2010
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.