Setari Cookie-uri

Chistul ovarian cauza tulburarilor menstruale?

Chistul ovarian este o afectiune care se poate manifesta in multe moduri si care afecteaza echilibrul hormonal si ciclul menstrual. Chistul ovarian este asemanator unei pungi cu lichid care se dezvolta in interiorul sau pe marginile ovarelor.

Care sunt semnele si simptomele chistului ovarian?

Prezenta unui chist ovarian este resimtit astfel:
- Apar tulburari menstruale;
- Pacienta poate resimti o durere pelvina, surda, constanta sau cu intreruperi, durere care poate iradia in membrele inferioare pe partea interna sau in coloana vertebrala, femeia resimtind o durere de mijloc.
- Durerea pelvina poate sa apara imediat dupa inceperea menstruatiei sau la finalul menstruatiei;
- Pot sa apara dureri abdominale difuze, insa nu puternice ca cele colicative;
- Durere in timpul contactelor sexuale (dispareunie);
- Senzatia de presiune pe vezica urinara sau pe rect atunci cand chisturile sunt mari.
- Greturi, varsaturi sau dureri mamare;

Cum se diagnosticheaza chistul ovarian?

Chiastul este descoperit in timpul unui examen pelvin, cand medicul palpeaza ovarele, sau la o ecografie pelvina. Chistul ovarian mai poate fi descoperit la laparoscopie, sau la masurarea CA125, atunci cand chistul ovarian este canceros. Rar se intampla ca un schist ovarian sa fie canceros, insa se fac anumite analize pentru depistarea malignitatii chistului.

Citește și:

Complicatiile chistului ovarian
Cea mai frecventa complicatie a chistului ovarian este torsiunea, iar atunci cand se produce femeia simte o durere brusca si foarte violenta in abdomenul inferior! Este o urgenta medicala si necesita imediat interventie chirurgicala fiindca niciun medicament analgetic nu poate opri durerea.

Hemoragia si ruptura chistului ovarian se produce adesea pe un chist de corp luteal care apar de obicei prin tratamentele de stimulare a ovulatiei (tratament cu gonadotrofine) sau la inceputul sarcinii.

Care este tratamentul chistului ovarian?

Chistul ovarian nu prezinta neaparat un tratament specific, de cele mai multe ori atitudinea medicala fiind expectativa. La pacientele tinere care nu au simptome se recomanda sa se astepte ca chistul sa dispara de la sine, insa se monitorizeaza periodic evolutia acestuia, femeia fiind chemata regulat la controale.
Tratamentul anticonceptional – acesta este prescris uneori de medic pentru a reuce riscul aparitiei si a altor chisturi ovariene. Totodata contraceptivele orale au si rolul de a reduce dimensiunile unui chist deja existent.

Citește și:

    Tratamentul chirurgical – se apeleaza la chirurgie atunci cand chisturile au dimensiuni foarte mari, apasa pe organele din jur sau in caz de urgenta cand s-a produs torsiunea chistului.

    Vizionare placuta


    Kudika
    19 Februarie 2010
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.