Setari Cookie-uri

Legatura dintre tulburarile menstruale, sexuale si endometrioza

Tulburarile menstruale se fac cunoscute multor femei, la fel si cele sexuale. Dealtfel, femeia reprezinta un sistem complex in care starea mentala este adesea strans legata de sanatatea sexuala.

Tulburarile menstruale se fac cunoscute multor femei, la fel si cele sexuale. Dealtfel, femeia reprezinta un sistem complex in care starea psihica este adesea strans legata de sanatatea sexuala.

endometrioza Endometrioza este una din cauzele care stau la baza tulburarilor menstruale, sexuale, dar nu numai, aceasta boala avand din pacate un impact major asupra vietii sociale, profesionale si personale a femeii. Endometrioza apare cu precadere la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani si se manifesta printr-o serioasa perturbare a calitatii vietii, insa uneori poate fi asimptomatica o buna perioda de timp.

Ce este endometrioza?

Endometrul este tesutul epitelial specializat care captuseste uterul (mucoasa uterina) si care prezinta capacitatea de a se dezintegra si de a se reface sub influenta hormonilor sexuali, determinand sangerarile menstruale lunare. Endometrioza este o boala ce se caracterizeaza prin prezenta de tesut endometrial si in alte zone ale corpului decat la nivelul uterului, iar aceste bucati ectopice de endometru reactioneaza la stimulii hormonali prin dezintegrare, sangerare si regenrerare, avand aceste caractere ciclice, in cadrul ciclului sexual lunar al femeii. Astfel, in functie de localizarea acestui tesut endometrial ectopic, femeia poate avea manifestari diverse, printre care si infertilitatea care apare la aproximativ 40% din femeile care sufera de endometrioza.

Citește și:

Care sunt cauzele endometriozei?

Cauzele endometriozei nu se cunosc exact, unii cercetatori cred ca femeile suferinde de aceasta boala prezinta o predispozitie genetica, in timp ce altii sustin ca ar putea fi implicata o migrare de tesut endometrial desprins in organele genitale si apoi in cavitatea pelvina si abdominala. Cu cat afectiunea este mai veche, cu atat scad sansele ca femeia sa poata ramane insarcinata. Endometrioza nu creste riscul de cancer uterin sau ovarian.

Care sunt semnele si simptomele endometriozei?

Rar se intampla ca edomentrioza sa fie asimptomatica, iar simptomele pe care le determina depind de localizarea tesutului endometrial ectopic. Cele mai frecvente manifestari ale endometriozei sunt:
- menstruatii precoce;
- menstruatii abundente;
- dureri mari la menstruatie;
- sangerari in afara menstruatiei;
- dureri abdominale si lombare;
- dureri la mictiune sau chiar prezenta sangelui in urina etc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.