Uterul poate ocupa pozitii diferite in abdomenul femeii, aceste pozitii putand fi normale sau patologice, acestea din urma afectand in primul rand posibilitatea de tinere a unei sarcini.

In mod normal, uterul este situat deasupra vaginului, inclinat usor inainte si ajungand desupra vezicii urinare. Aceasta pozitie se considera a fi normala si se numeste pozitie anteversa a uterului. Insa exista situatii cand uterul poate lua alte pozitii in abdomenul inferior al femeii, putand da semne de orientare patologica sau putand fi descoperita pozitia sa atipica in cadrul unor investigatii imagistice, ca ecografia pelvina, ori chiar in cadrul sarcinii cand apar unele simptome anormale. Uterul este sustinut in pozitia normala de ligamente speciale, de vagin, dar si de muschii pelvieni.

Pozitiile anormale ale uterului – uterul deplasat

Se poate intampla ca uterul sa fie deplasat in alte directii decat la normal si se cheama a fi in pozitia retroversa, retroflexa, verticala si anteroflexa.

Uterul retroflexat: acesta este orientat spre inapoi si incovoiat, formand o flexura cu unghi ascutit.

Uterul retrovers: acesta este orientat spre posterior, insa nu este flexat ca cel retroflexat.

Uterul anteflexat: acesta este orientat spre anterior, doar ca prezinta o flexura cu unghi ascutit.

Uterul vertical: acesta are orientare verticala.

Toate aceste pozitii mai pot asocia si deplasare spre stanga sau spre dreapta.

Prolapsul uterin se refera la “caderea” uterului in vagin, avand mai multe stadii de evolutie, mai multe grade, gravitatea acestora fiind crescanda.

Care sunt cauzele pozitiilor anormale ale uterului?

Cauzele sunt diverse si se considera a fi: - Congenitale; - Slabirea in timp a ligamentelor de sustinere a uterului, favorizate de obezitate sau sarcini; - Caderea in fund, cum se intampla inca din copilarie; - Incaltaminte cu tocuri inalte; - Accidente de masina; - Mersul desculta pe suprafete reci, mai ales in timpul menstruatiei, in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere; - Nasterea, travaliul dificil; - Slabirea muschilor pelvieni, peritoneali; - Constipatia cronica; - Interventii la nivelul organelor genitale, chirurgicale sau laparoscopice, - Unele infectii vaginale etc.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: