Setari Cookie-uri

10 cele mai folosite metode anticonceptionale

Cunoasterea metodelor de contraceptie este de o reala utilitate pentru femeile active sexual, acestea prevenind impotriva unei sarcini nedorite, iar unele dintre aceste metode de contraceptie pot proteja si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

DIU – dispozitivul intrauterin sau steriletul
Acesta se introduce in interiroul uterului si blocheaza mecanic cele doua trompe uterine, astfel incat ovulul este impiedicat sa ajunga in uter, iar spermatozoizii nu pot ajunge in trompe unde se alfa ovulul. In felul acesta striletul reprezinta un mijloc mecanic de contracptie, dar nu poate fi utilizat de orice femeie, fiind nevoie ca aceasta sa fi avut cel putin o sarcina si sa ii fie indicat, caci sunt cazuri in care steriletul prezinta risc pentru sanatatea femeii.

Prezervativele feminine si diafragmele

Prezervativele feminine se gasesc si se utilizeaza foarte rar, fiind asemanatoare celor folosite de barbati, doar ca se introduc in vagin. Diafragmele se folosesc mai des si se introduc adanc in vagin, acoperind colul uterin, impiedicand astfel spermatozoizii sa patrunda in uter. Din pacate prezinta risc pentru inflamatii si infectii vaginale sau ale colului uterin. Astfel diafragmele trebuie utilizate cu precautie si la indicatia medicului, respectand cu strictete modul de utilizare si igiena.

Citește și:

Spermicidele
Acestea sunt reprezentate de pastile, spume, geluri, supozitoare, filme, creme, substante care au rolul de a ucide spermatozoizii sau de a-i inactiva, insa pot fi iritante pentru femeie sau pentru barbat si nu se recomanda sa fie utilizate solitar, procentul de siguranta nefiind satisfacator de mare.

Sterilizarea feminina

Sterilizarea feminina se realizeaza prin legarea temporara sau definitiva a trompelor uterine, astfel incat ovulul nu va mai putea ajunge in uter si nici spermatozoizii nu vor mai putea migra spre ovul. Aceasta metoda este una radicala si este indicata femeilor care au deja copii si o familie, iar varsta peste 40 de ani, cand riscul de a mai face copii este oricum foarte mare ca acestia sa prezinte malformatii congenitale, chiar daca sarcina poate fi sustinuta medical.

Sterilizarea masculina
Sterilizarea masculina consta in vasectomie, fiind o metoda contraceptiva permanenta, ireversibila. Aceasta consta intr-o procedura chirurgicala simpla prin care se blocheaza cele doua tubulete care conduc sperma de la nivelul testiculelor spre penis. Aceasta metoda este recomandata ca si in cazul femeilor celor care nu mai doresc sa aiba copii.

Citește și:

Mai exista de asemenea contraceptive masculine sub forma de pilule, dar acestea nu sunt utilizate frecvent.

Alegerea metodei contraceptive potrivite ar trebui sa se realizeze in cabinetul medicului ginecolog sau al celui de familie, sfaturile de specialitate fiind necesare pentru a nu risca sanatatea femeii sau a barbatului.

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.