Adolescentul roman - practicile si perceptiile sexuale

Adolescentul roman - practicile si perceptiile sexuale
Kudika
16 Iulie 2010

In 2010, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS a desfasurat, in cadrul proiectului Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania o cercetare de tip cantitativ privind äcunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejatö.

Comunicat de presa

In 2010, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS a desfasurat, in cadrul proiectului Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania o cercetare de tip cantitativ privind „cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat”.

adolescent sexMetodologie
Populatia tinta a fost reprezentata de tinerii cu varsta de 15-24 de ani din Romania din mediul urban si rural.

Esantion: 1325 de subiecti, reprezentativ pentru populatia tinta.
Eroare maxima tolerata: +/- 2.8 % la un nivel de probabilitate de 95%.
Metoda de cercetare: sondaj – intervievare fata in fata pe baza de chestionar administrat de operator de interviu.
Instrument de cercetare: chestionar individual.

Date principale ale profilului tinerilor
Din zece tineri cu varsta de 15-24 de ani din Romania, sase si-au inceput viata sexuala (62% din totalul esantionului). Media varstei la care tinerii si-au inceput viata sexuala este de 16,7 ani (17,5 fete, 16,1 baieti). Ponderea celor care si-au inceput viata sexuala in cadrul unei relatii formalizate – logodna sau casatorie – este de doar 5,7%.

Studiul a aratat ca dintre tinerii (15-24 ani) care si-au inceput viata sexuala fiecare al saselea nu a folosit niciodata prezervativul – 16,3% din total. Dintre acestia majoritatea – aproximativ 68% - au avut cel putin un contact sexual in ultimele 3 luni. Fetele care nu au utilizat niciodata prezervativ sunt mai numeroase comparativ cu baietii, iar tinerii din mediul rural care nu au utilizat niciodata prezervativul sunt mai numerosi decat cei din mediul urban.

Dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala, patru din zece (41%) nu au folosit prezervativul la ultimul contact sexual pe care l-au avut. Fetele care au avut ultima data o relatie neprotejata sunt mai numeroase comparativ cu baietii, iar tinerii de varsta 20-24 ani in situatia mentionata sunt mai numerosi decat cei cu varsta de 15-19 ani.

Trei sferturi (76%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au declarat ca ultimul contact sexual a avut loc in ultimele 3 luni; dintre acestia, peste 70% au declarat ca relatiile sexuale au avut o frecventa de minim 2-3 ori pe saptamana, iar unul din sase (17%) a avut doi sau mai multi parteneri in acest interval de timp.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri