Setari Cookie-uri

Adolescentul roman - practicile si perceptiile sexuale

In 2010, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS a desfasurat, in cadrul proiectului Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania o cercetare de tip cantitativ privind cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de infectia cu HIV, alte infectii cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat.

Dintre tinerii care au avut relatii sexuale in ultimele 3 luni, sapte din zece (69%) au fost expusi cel putin o data riscului contractarii unei boli cu transmitere sexuala prin practicarea unei relatii neprotejate. Mai mult, unul din patru (25%) n au folosit prezervativul in relatia cu ultimul partener pe care l-au avut.

Fiecare al cincilea tanar (19%) care si-a inceput viata sexuala a declarat ca a avut in ultimele 12 luni contacte sexuale ocazionale, cu persoane mai putin cunoscute. Dintre acestia, fiecare al treilea (37%) a avut cel putin o data o relatie sexuala ocazionala neprotejata (nu a folosit prezervativul).

Achizitionarea de prezervative in cazul tinerilor care doresc acest lucru ridica inca probleme de jena – 15 % dintre tineri considera sa este rusinos sa ceri prezervative la magazin sau la farmacie. Aproximativ 52% dintre tineri declara ca nu au avut niciodata in ultimele 12 luni prezervative la ei.

Doar unul din zece elevi indica parintii/rudele sursa principala de informatii privind folosirea prezervativului si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, iar aproximativ 13% indica profesorii drept sursa principala de informatii. Practic trei din patru elevi au indicat drept sursa principala de informatii privind bolile cu transmitere sexuala altceva decat familia sau profesorii (de ex. prieteni, mass-media etc).

Pe fondul informarii deficitare, o pondere semnificativa dintre tineri manifesta tendinte discriminatorii vizavi de persoanele cu HIV. Elocvent, 39% dintre tinerii intervievati nu ar fi dispusi nici macar sa ia masa cu o persoana infectata cu HIV/SIDA, iar 34% considera ca unui profesor infectat cu HIV ar trebui sa i se interzica sa mai predea la scoala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.