Atunci cand menstruatia intarzie femeia isi poate face o sumedenie de griji, mai ales daca inca nu-si doreste un copil si frica unei posibile sarcini nedorite se strecoara in sufltul ei. Inceperea sangerarilor menstruale cu un +/- de 4 zile fata de data exacta calculata poate fi normala, fiziologica, daca apare rar. Insa o intarziere mai mare ridica deja probleme medicale.

Foto interior si prima pagina: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock

Cauze ale intarzierii menstruatiei
    Sarcina: atunci cand ramai insarcinata in mod normal menstruatia nu mai vine asa cum te obisnuisesi. Exista si situatii in care apar sangerari peste sarcina, dar acestea nu seamana cu menstruatia, nu prezinta caracterul acesteia, sangerarile nu sunt la fel de abundente, se asociaza cu secretii, dureaza mai putin, poate apare o singura pata si atat etc. Afectarea tiroidei poate duce la amenoree (absenta menstruatiei); Stresul extrem de puternic, fiindca acesta perturba echilibrul hormonal al femeii si implicit echilibrul hormonilor sexuali; Chisturile ovariene; Unele medicamente pot inhiba ciclul menstrual. Schimbarile radicale ale programului sau stilului de viata, de exemplu mutarea intr-o tara cu diferenta mare de fus orar. Programul de noapte de asemenea poate perturba ciclul menstrual. Afectiuni genitale; Alimentatia si in special dietele drastice; Efortul fizic excesiv fara ca femeia sa fi fost obisnuita cu un asemenea nivel de epuizare fizica. Unele boli: diabet, boli hepatice, afectiuni endocrine, chiar si TBC; Obezitatea; Slabirea unui numar de peste 5 kg intr-un timp foarte scurt; Perimenopauza sau menopauza. Daca te apropii de varsta instalarii menopauzei atunci este firesc sa apara tulburari menstruale care pot fi insotite si de celelelte simptome ale menopauzei. Alaptarea la san mai poate inhiba sangerarile menstruale.

Daca menstruatia intarzie, nu ezitati sa mergeti la medic, mai ales daca daca a trecut o luna sau daca prezinta modificari atunci cand, in sfarsit, apare.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: