Setari Cookie-uri

Menstruatia intarzie? Afla ce ar trebui sa faci

Ciclul menstrual este ca un “ceas” al sistemului endocrin, parametrii acestuia vorbind despre echilibrul hormonal al femeii.

Ce ar trebui sa stii despre ciclul menstrual

Ciclul menstrual dureaza proximativ 28 de zile, dar variaza de la o femeie la alta. In toata aceasta perioada hipotalamusul (o structura a sistemului nervos central) contribuie la stimularea glandei hipofiza, glanda care, la randul sau, prin LH si FSH, influenteaza functia ovarelor.

menstruatie intarziata analize medicale

Astfel ca in prima jumatate a ciclului menstrual sunt create toate nevoile ovarului de a matura un folicul care contine ovulul. La ovulatie acest folicul se sparge si elibereaza ovulul care patrunde apoi in trompele uterine unde, daca are loc un contact sexual neprotejat, va fi fecundat.

Pentru ca exista sansa fecundarii ovulului, organismul se pregateste in a doua faza a ciclului menstrual de mentinerea unei sarcini: ingroasa mucoasa uterului, echilibreaza ceilalti hormoni astfel incat daca ovulul a fost fecundat, sarcina sa se dezvolte fara probleme.

Citește și:

Daca totusi ovulul nu a fost fecundat, atunci corpul intentioneaza sa se “pregateasca” pentru o noua ovulatie care va avea loc in urmatoarea luna, prin urmare se produce o “reinnoire” a mucoasei uterului.

Atunci cand mucoasa uterina se desprinde pentru a face loc devoltarii altui strat mai sanatos, are loc sangerarea menstruala.

Calendarul ciclurilor menstruale

Ciclurile menstruale prezinta aproximativ acelasi numar de zile de la o luna la alta, variatii de +/- 4 zile considerandu-se normale.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.