Setari Cookie-uri

Yoga si problemele menopauzei

Daca intr-un articol precedent abordam tematica yoga si armonia corpului fizic, astazi vom avea ca subiect menopauza si ameliorarea simptomelor si bolilor asociate cu aceasta, prin practica posturilor yoghine.

Daca intr-un articol precedent abordam tematica yoga si armonia corpului fizic, astazi vom avea ca subiect menopauza si ameliorarea simptomelor si bolilor asociate cu aceasta, prin practica posturilor yoghine.

Este un fapt cert ca menopauza face parte din viata fiecarei femei. Este perioada cand procesul menstruatiei se opreste definitiv, perioada care survine intre 40 si 60 de ani si este asociata cu schimbari hormonale, fizice si psihologice. Menopauza poate aparea si cand ovarele sunt extirpate sau nu mai functioneaza.

Peste tot in lume exista popoare a caror cultura straveche onoreaza si celebreaza femeile ajunse in aceasta etapa a vietii. Ele sunt numite chiar 'femei ale intelepciunii', pentru sunt considerate femei cu experienta, care au nascut si au crescut copii, care au avut si au o pozitie sociala, o cariera, si care au capatat o anumita intelepciune o data cu trecerea prin viata.

Femeile cu o atitudine pozitiva, optimista asupra vietii traiesc experienta menopauzei ca pe un process normal si se bucura chiar de un soi de eliberare de chinurile lunare ale menstruatiei si schimbarilor hormonale permanente si stresante din organism. Ele isi fac mai mult timp pentru a se ingriji si pentru a-si 'asculta' corpul si sufletul.

Menopauza nu necesita tratament medical de vreme ce este un proces biologic natural. Tratamenetul se refera de fapt la prevenirea si ameliorarea simptomelor associate menopauzei si perioadei post menopauza, cum sunt bolile de inima si osteoporoza, menstruatie neregulata, schimbari in dorinta sexuala, obraji rosii, uscaciune vaginala si probleme urinare, dispozitie schimbatoare, capricioasa, tulburari de somn, palpitatii, dureri de cap si bufeuri.

Insa nu toate femeile experimenteaza neajunsurile menopauzei, unele nici macar nu sunt constiente de schimbarile din corpul lor. Pentru majoritatea femeilor insa, menopauza este de obicei asociata cu imbatranirea, cu lipsa vitalitatii, cu incapacitatea de a mai procrea si trecerea la faza de 'femeie in varsta'. De aceea, aceasta etapa este dureroasa, mai ales in plan psihic.

Cu ajutorul stravechii invataturi yoga, femeile mature se pot echilibra fizic, emotional si psihic pe durata acestei etape, tulburatoare in unele cazuri. Unii invatati numesc yoga 'fantana tineretii' pentru ca prin practica consecventa si adoptarea unui stil de viata echilibrat, organismul isi pastreaza supletea, vigoarea, deci tineretea.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.