Setari Cookie-uri

Legatura dintre stres si sex

Ce rol joaca stresul in viata noastra stim pre bine: pe cel principal. Sexul are si el "o oarecare" importanta. Cum se leaga acestea doua, aflam mai departe...

Ce rol joaca stresul in viata noastra stim pre bine: pe cel principal. Sexul are si el “o oarecare” importanta. Cum se leaga acestea doua, aflam mai departe...

In realitate, stresul este de doua tipuri: eustres si distres. Ultimul este ceea ce denumim clasic drept stres, avand un sens negativ (probleme ce ne dau batai de cap, cu rezolvari dificile sau imposibile). Eustresul este clasic exemplificat prin vizionarea de filme horror. Reactia noastra la o situatie tensionata este de placere, de relaxare. Eustresul este benefic pentru organism.

Exista multiple metode prin care ne putem elibera de tensiunea ce se acumuleaza pe parcursul zilei - de la masaje si bai de relaxare pana la... sex. Ultimul reprezinta subiectul acestui articol. Relatia dintre sex si stres este una de interdependenta: tensiunea acumulata in organism in urma unei zile dificile duce la manifestari psihice anxioase, retragere afectiva, dar si tulburari in comportamentul sexual. Poate ca cele mai multe dintre noi nu constientizam aceste modificari, dar rezultatele sunt vizibile: apare (la majoritatea persoanelor) o pofta nebuna de placeri sexuale.

In functie de tipul de personalitate al fiecareia, unele ne dorim sa ne simtim ocrotite si iubite, sperand ca partenerul va prelua controlul, altele prefera sa isi supuna iubitul pentru a se simti puternice. Concluzionez acest paragraf prin a spune ca reactia la stres difera in functie de tipul comportamental al individului. De asemenea, nu trebuie sa generalizam!

Stresul si sexul

Doar pentru ca atunci cand esti stresata iti place sa stai deasupra sau invers, nu inseamna ca acesta este prin definitie pozitia ta preferata.

Organismul reactioneaza diferit la stres fata de situatiile normale.

Revenind la ideea initiala, constatam ca acesta manifestare sexuala “post-stres” depinde si de modul in care am facut fata respectivei zile. Spre exemplu, daca am rezolvat o problema dificila, care a solicitat “necrozarea” multor neuroni si care ne-a mancat cativa ani buni din viata (dar macar am rezolvat-o!), atunci ne simtim puternice si stapane pe siuatie. Prin urmare (aici intervine iar tipul personalitatii) putem sa optam pentru a ne simti in continuare “stapane” in pat, sau, dimpotiva, sa alegem sa ne relaxam in bratele relaxante si iubitoare ale partenerului, lasand astfel toate grijile pe umerii sai.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.