Setari Cookie-uri

BTS minore si majore

Din pura ignoranta sau din dezinformare, in mod surprinzator, sunt multi cei care nu au habar de faptul ca un moment de neatentie in ceea ce priveste protectia sexuala, ii poate costa chiar viata.

Evolutia bolii parcurge patru etape :

Sifilisul primar incepe sa se exprime dupa o perioada de incubatie de aproximativ 21 de zile si dureaza intre 4 si 8 saptamani, pana la aparitia primelor semne si simptome. Principalul semn este aparitia sancrului sifilitic (leziune frecvent superficiala, unica, rotunda, de culoare rosie, care nu are secretii, si NU DOARE), impreuna cu adenopatia satelita.

Cel mai frecvent, este localizat la nivel genital, dar poate aparea si in zona buzelor, amigdalelor, limbii, sanilor sau a degetelor. La barbati se observa mult mai usor, decat la femei unde leziunile pot fi ascunse si in zona colului uterin. Adenopatia satelita este reprezentata de cresterea in volum a ganglionilor de la nivel inghinal. Acestia sunt duri, NEDUREROSI si se misca usor cand sunt palpati. Apar la aproximativ o saptamana dupa sancrul sifilitic.

Sifilisul secundar este cea de-a doua perioada de evolutie a bolii si se declanseaza in lipsa tratamentului corespunzator, pe baza de antibiotice. Acum apar leziuni sub forma de pete mici, rotunde, rozalii, slab delimitate, care impanzesc corpul si partea superioara a bratelor si a coapselor, nefiind insa insotite de mancarime ca intr-o alergie. Alte leziuni sunt ulceratiile la nivelul gurii, mucoasei genitale si anale. Toate acestea pot fi insotite de febra, scadere in greutate, migrene, dureri de oase, articulatii si muschi.

Sifilisul latent este o perioada lipsita de orice manifestare, dar in care agentul infectios exista in organism si se poate transmite.

Sifilisul tertiar este ceea ce se manifesta dupa acalmia celui latent si poate dura intre 2 si 30 de ani!!! Apar la nivelul pielii numerosi noduli duri, NEDUREROSI, de culoare rosie, grupati, cuprinzand cu predilectie fata, spatele si membrele. Mai pot aparea noduli si la nivelul limbii, mucosei bucale, buzelor si apoi pe organele interne: inima, ficat, splina, oase si, cel mai important, pe creier, determinand chiar dementa.

2. Gonoreea
se declanseaza in urma infectiei cu virusul numit “Neisseria gonoreae”, iar infectia genitala se manifesta la ambele sexe.

La barbat evolueaza deschis sau inchis. Deschis - exista scurgere uretrala continua si mancarime de intensitate scazuta, cu momente de acutizare. Inchis - are perioade in care manifestarile lipsesc complet, intrerupte de perioade in care se intensifica.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.