Setari Cookie-uri

Ghid de contraceptie (I): metoda calendarului

Sanatatea reproducerii presupune mai multe componente:

In momentul optim, adica la jumatatea ciclului lunar, acest chist se sparge si elibereaza ovulul - are loc OVULATIA! El nu se pierde prin abdomen deoarece un "aspirator" special, sensibil, TROMPA uterina, il capteza imediat si-l indruma mai departe catre UTER. Producand ovulul, lunar, femeia se pregateste, tot lunar si pentru "cazarea" viitorului copil intr-un "hotel", dotat cu tot ce-i trebuie acestuia, numit UTER.
Daca sarcina nu apare, uterul isi arunca "covorul rosu" de oaspeti, suparat fiind ca "oaspetele" nu a venit. Este MENSTRUATIA, care apare tot lunar, adica la 28 zile.

Menstruatia inseamna de fapt indepartarea stratului superficial al mucoasei uterine endometrului), pregatit pentru implantarea viitoarei sarcini, impreuna cu o cantitate mica de sange.
Ovulul eliberat de catre ovar este captat de trompa femeii ca un "aspirator" si de aici usor porneste prin trompa si ajunge in uter unde moare si de unde este eliminat. El traieste aproximativ 12-24 ore, din momentul cand este eliberat din ovar.

Spermatozoizii sunt produsi permanent de testiculul barbatului si sunt eliberati in momentul ejacularii, cand sunt depusi in vaginul femeii. Aici ei traiesc aproximativ 24-48 ore, dupa care se dezintegreaza si mor. Numarul de spermatozoizi depusi in vagin in timpul contactului sexual ajunge la 80-120 milioane. De aici, prin miscarii proprii, datorita unei mici "codite", cu o viteza de 3mm/minut, patrund in uter, de unde trec mai departe in trompa. Din toti acestia, numai unul singur reuseste sa "castige inima" ovului care se afla in trompa si astfel sa se uneasca cu acesta pentru a forma OUL. Apare SARCINA! A avut loc FECUNDAREA!

Stiind aceste intamplari putem sa calculam singuri CARE ESTE PERIOADA FERTILA.

I) Metoda "calendarului"

Socotind ziua a 14-a, ziua de nastere a ovulului, un spermatozoid poate sa-l fecundeze daca este depus in vagin cu 24-48 ore inainte (deci in zilele 12-13). Ovulul traieste 12-24 ore, deci el poate sa fie fecundat de un spermatozoid depus in vagin la o zi de la nasterea sa (ziua 15).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.