Setari Cookie-uri

Lipsa dorintei sexuale

Desi se pare ca suntem mai deschise la subiecte legate de sex, tot mai multe femei experimenteaza chiar si ocazional lipsa dorintei sexuale. Nu stim acum daca noul nostru stil de viata este responsabil pentru problemele din dormitor sau daca tocmai aceasta deschidere ne determina sa recunoastem ca uneori avem probleme. Daca la barbati, totul se rezolva cu mica si faimoasa pilula albastra, in cazul femeilor, lucrurile nu stau asa de simplu.

Medicamente

Anumite medicamente au efecte adverse si in ceea ce priveste viata sexuala. Printre acestea se numara medicamentele care au in compozitie dopamina, acetilcolina si oxid nitric. Daca iei antidepresive, discuta cu medicul tau astfel incat sa iti prescrie medicamente cu efect similar dar care nu au consecinte si in plan sexual.

Dorinta sexuala poate fi afectata si de tulburari de secretie ale glandei tiroide sau de lipsa de fier, asa ca doctorul iti poate recomanda un set de analize.

Dezechilibre hormonale

Uneori, absenta libidoului este cauzata si de dezechilibre hormonale. Acesta cauza este mai des intalnita la femeile aflate la menopauza. Studii recente arata ca libidoul poate fi influentat de nivelurile scazute de androgeni precum testosteronul (da, si in cazul femeilor). Daca intr-adevar aceasta este cauza lipsei dorintei sexuale, medicul iti poate prescrie un tratament hormonal. Mai mult, contraceptivele orale diminueaza nivelul testosteronului.

Terapia localizata cu estrogeni poate sa faca minuni. Spre deosebire de estrogenii administrati pe cale orala, cei inserati direct in vagin, au efect si asupra secretiilor si pot chiar sa mareasca dorinta sexuala. Se prezinta sub forma de supozitoare sau creme si elibereaza periodic doze mici de hormoni. Exista si creme pe baza de testosteron, dar acestea se pot elibera numai cu prescriptie medicala. Astfel de creme pot fi aplicate in vagin, marindu-i sensibilitatea sau pe clitoris pentru a resimti mai puternic orgasmul.

Vitamina E

Si vitamina E poate fi eficienta. Aceasta se elibereaza fara reteta. Tot ce trebuie sa faci este sa impungi pastila cu un ac si sa aplici de cateva ori pe sapatmana continutul in vagin, chiar daca nu ai activitate sexuala. Vitamina E poate actiona si ca lubrifiant. Principalul ei efect este rehidratarea, dar in multe cazuri mareste si senzatiile resimtite atunci cand faci dragoste.

Ovulatia

Dorinta sexuala depinde de asemenea si de ciclul menstrual si ovulatie. Natura a facut astfel incat dorinta sexuala sa fie mai mare in perioada ovulatiei si dupa aceasta, adica exact in perioada in care putem concepe un copil. In zilele care nu sunt apropiate de perioda fertila, nivelul libidoului nu este la fel de crescut. Din acest motiv, de altfel, femeile aflate la menopauza sau in perioada premergatoare acesteia, nu mai simt nevoia de a face sex. Mai mult (desi nu credem ca era nevoie), tesutul vaginal incepe sa se usuce si sa se stramteze, motiv pentru care sexul poate deveni dureros. Paradoxal, solutia consta in a face mai mult sex si bineinteles in a folosi lubrifianti. Tratamentul pe baza de hormoni nu trebuie luat dupa ureche.

Afectiuni

Afectiuni precum: diabetul, scleroza multipla, Parkinson, precum si atacurile de cord afecteaza capacitatea organismului de a reactiona la stimuli de natura sexuala. Mai mult, operatiile din zona abdominala sau pelvina pot conduce si la lezarea nervilor.

Nota: Am folosit in acest articol in general termenii sex si act sexual, nu pentru a realiza o delimitare intre a face dragoste si a face sex, ci pentru ca subiectul este predominant medical.

Sursa: garbo.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.