Setari Cookie-uri

Stii ce zi este azi?

Astazi, miercuri, 26 septembrie, se sarbatoreste pentru prima oara in Romania si in lume, Ziua Mondiala a Contraceptiei.

Astazi, miercuri, 26 septembrie, se srbtorete pentru prima oar in Romania i in lume, Ziua Mondial a Contracepiei. Cu aceast ocazie, Societatea de Educaie Contraceptiv i Sexual (SECS) organizeaz in Bucureti i in ar, o serie de activiti cu mesajul “Spune NU metodelor contraceptive tradiionale”.

Cu ocazia primei Zile Mondiale a Contracepiei, SECS trage un semnal de alarm asupra faptului c foarte multe femei din Romania folosesc inc metode contraceptive tradiionale pentru a se proteja de o sarcin nedorit. Metodele naturale precum calendarul, msurarea temperaturii bazale, coitul intrerurpt (cunoscut popular i ca “fereala”) sau chiar splturile vaginale figureaz inc printre preferinele romancelor in materie de contracepie.

Romancele prefer inc metodele tradiionale de contracepie

Conform celui mai recent Studiu al Sntii Reproducerii*, 24,2% dintre femeile din Romania folosesc metode tradiionale (metodele naturale, coitul intrerupt i altele), un procent inc foarte mare in comparaie cu rata de utilizare regulat a contracepiei moderne: 34%. Aproape jumtate din femeile din Romania nu folosesc nicio metod contraceptiv in mod curent: 42%.

La femeile aflate in cuplu, utilizatoare de contracepie in mod curent, proporia utilizrii metodelor tradiionale este chiar mai mare: 32.2%. Cea mai utilizat metod contraceptiv la femeile in cuplu ramane coitul intrerupt (fereala): 25.5%. De asemenea, 6,6% dintre femeile in cuplu au declarat c utilizeaz calendarul i alte metode tradiionale. In comparaie, doar 14% dintre femeile in cuplu folosesc pilula i 12% - prezervativul.

In funcie de grupa de varst, coitul intrerupt este folosit preponderent de grupa de varsta 30 - 34 ani - 26.6%. Femeile din mediul rural utilizeaz coitul intrerupt in proporie de 33%, urmat de pilule -14%. Dei tot pe primul loc, coitul intrerupt este utilizat de 20% dintre femeile din mediul urban. Datele Studiului Sntii Reproducerii relev faptul c, odat cu creterea nivelului de educaie i a nivelului socio-economic scade utilizarea metodei coitus interruptus i crete utilizarea pilulelor i/sau a prezervativelor.

Motivele pentru care romancele prefer inc metodele tradiionale, in defavoarea metodelor moderne, sunt variate: foarte multe invoc preferina partenereului (52%). Alte motive sunt lipsa de cunotine legate de alte metode (39%), costul metodelor moderne (38%), metodele moderne sunt greu de obinut (35%), dar i recomandarea altei persoane (13.9%) sau convingeri religioase (13.7%).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.