Setari Cookie-uri

Lipsa ciclului menstrual

Amenoreea primara reprezinta lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a exista inca nici un ciclu menstrual.

Amenoreea primara reprezinta lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a exista inca nici un ciclu menstrual.

Amenoreea secundara presupune existenta ciclurilor menstruale pana la un moment in care acestea sunt suprimate pentru o perioada de cel putin trei luni, sau dupa alte opinii chiar sase luni.
In functie de cauza care sta la baza amenoreei se vor asocia si alte semne, cum ar fi: galactoreea (lactatia), cefaleea, tulburari emotionale, caderea parului sau pilozitate excesiva.

Intreaba-ti medicul!

O astfel de situatie este de multe ori un motiv de ingrijorare si preocupare pentru persoana in cauza, care o determina sa consulte medicul. Cu ajutorul unor investigatii mai mult sau mai putin complicate (masurarea unor hormoni din sange, ecografie sau tomografie in anumite cazuri) si dupa o discutie cu medicul specialistului necesara pentru orientarea acestuia, se va putea depista cauza amenoreei si vor fi luate masurile care se impun. Nu uitati sa mentionati medicului eventualele medicamente pe care le luati, pentru ca exista cazuri in care un anumit tip de tratament poate duce la instalarea amenoreei.

Esti insarcinata?

Principala cauza a amenoreei secundare o reprezinta sarcina. Ovulul odata fecundat se implanteaza in mucoasa uterina iar endometru sufera anumite modificari pentru a hrani oul si nu se mai elimina cu fiecare ciclu menstrual. Orice consultatie medicala care isi propune sa identifice cauza amenoreei incepe prin efectuarea unui test de sarcina care poate inlatura aceasta varianta.

Stresul poate cauza amenoree

Odata ce sarcina a fost exclusa, se suspicioneaza o cauza psihogena a amenoreei, intrucat aceasta nu trebuie privita ca o boala ci ca o tulburare, in putine cazuri fiind consecinta unei afectiuni. Ovulatia si menstruatia se pot opri ca urmare a unui stres mental sau emotional puternic, reluarea ciclurilor normale urmand a se face dupa trecerea perioadei respective. Se numeste amenoree functionala sau hipotalamica, deoarece efectul suprimarii ciclului menstrual apare printr-un dezechilibru al hormonului eliberator de gonadotropina - hormon ce sustine functia reproductiva, secretat de hipotalamus. Aceasta tulburare survine de regula in urma eforturilor intense, stresului, anorexiei, posibil prin intermediul endorfinelor. Reprezinta aproximativ 20 -30% din cazurile de amenoree la femeile tinere. Se poate insoti de anovulatie si frigiditate. Necorectata la timp se asociaza cu regresia caracterelor sexuale secundare. Amenoreea hipotalamica este tratata de medicul specialist in functie de clasa in care este incadrata fiecare pacienta, conform protocoalelor terapeutice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.