Setari Cookie-uri

Lipsa ciclului menstrual

Amenoreea primara reprezinta lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a exista inca nici un ciclu menstrual.

Contraceptivele si tulburarile de menstra

Utilizarea contraceptivelor orale pot produce tulburari ale ciclului menstrual, de la intarzierea menstrei pana la amenoree. Oprirea anticonceptionalelor ar trebui sa duca la reluarea ciclurilor menstruale dupa un interval de timp de cateva luni.

Alte cauze:

Alaptarea este uneori stimulul unor modificari hormonale care pot induce amenoree.

Esista si amenoree produsa de administrarea anumitor medicamente precum antidepresivele, antipsihoticele, chimioterapicele anticanceroase, corticoizii. Acestea interfera cu lantul de hormoni care intervin in reglarea si declansarea ciclului menstrual.

Tumori ale glandei hipofize pot duce la suprimarea ciclului prin cresterea secretiei unui hormon numit prolactina. Uneori nu este instalata amenoreea ci doar o scadere a menstrei numita oligomenoree. Se insoteste de galactoree (secretia lactata a sanilor, in afara perioadei de alaptare), infertilitate, hirsutism. O parte din aceste tumori pot fi tratate prin administrarea unor medicamente, in alte cazuri fiind necesara interventia chirurgicala.

Si tiroida poate fi implicata in aparitia amenoreei. Tulburari ale functiei tiroidiene pot avea drept consecinta modificari ale nivelului de prolactina.

Printre cauzele genitale de amenoree se numara diferite afectiuni ale uterului care realizeaza o obstructie in evacuarea sanegelui. Asemenea conditii pot fi intalnite in urma unor fibroame uterine, chiuretaje sau cezariene. Si ovarul poate fi sediul unor tulburari ce induc amenoree: insuficienta ovariana prematura, sindromul ovarelor polichistice, sindromul Turner (anomalie genetica caracterizata prin lipsa de dezvoltare a ovarelor si prin urmare, absenta menstruatiei). Menopauza in general se instaleaza la o varsta medie de 50 de ani. Daca aceasta se instaleaza mai devreme, inaintea varstei de 40 de ani, se numeste menopauza prematura. Este data de lipsa functiei de sinteza hormonala a ovarelor si de scaderea in circulatie a nivelului de hormonilor estrogeni. Menstruatia prematura poate fi rezultatul unor factori genetici, a unor boli autoimune, dar si de cauza necunoscuta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.