Setari Cookie-uri

Secretia mamelonara

In mod normal secretia sanului este normala, fiziologica in doua situatii:

In mod normal secretia sanului este normala, fiziologica in doua situatii:

- secretia de colostru sau primul lapte, este un lichid transparet-galbui, poate aparea inca de la sfarsitul primului trimestru de sarcina (dupa primele 3 luni).

- la cateva zile dupa nastere (2-5), secretia lactata propriu-zisa

In afara celor doua situatii fiziologice mai sus mentionate orice secretie a sanului este cosiderata patologica. Poate aparea spontan, la stimularea involuntara a mamelonului (de exemplu, frecarea de lenjerie) sau la exprimarea sanului - strangerea usoara a mamelonului, manevra efectuata de doctor in cazul unei examinari de rutina sau in conditiile in care exista si alte simptome care sugereaza prezenta unui astfel de fenomen.

Secretia patologica poate fi permaneneta sau intermitenta, de obicei descoperita spontan in cazul in care nu se asociaza si cu alte simptome care sa atraga atentia (de exemplu durerea). In orice caz, odata sesizata, aceasta trebuie sa fie un semnal de alarma si sa grabeasca prezentarea la medic in vederea unui control de specialitate.

Lichidul externalizat poate fi o secretie lactata, sanguinolenta sau purulenta. Poate fi prezenta la un singur san sau bilateral. In cazul in care secretia apare la ambii sani cauza este probabil sistemica (nu tine de glanda mamara, ci este o consecinta a unor modificari care se produc in alte parti ale corpului), iar din contra, daca afecteaza doar un san, cauza este cu mare probabilitate locala, la nivelul glandei mamare. Chiar in cazul secretiei unilaterale, o secretie care nu contine sange are de obicei semnificatie benigna.

Situatii in care poate aparea o secretie mamara patologica:

La femeile dupa menopauza, secretia spontana, de la nivelul mai multor ducte, unilaterala sau bilaterala, este determinata de modificari fibrochistice; in acest caz secretia poate avea aspect maroniu sau chiar verzui.

Congestia mamara, se produce fiziologic daca glanda mamara nu a fost golita de lapte. Apare o crestere uniforma a sanului, fara durere sau roseata (inflamatie). Dispare dupa evacuare.

Galactoreea reprezinta secretia de lapte in afara perioadelor fiziologice, de obicei la ambii sani, aparuta spontan sau la exprimarea mamelonului. De cele mai multe ori se datoreaza unui nivel crescut de prolactina caz in care se asociaza si cu amenoree. Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza al carui rol este de a stimula secretia lactata la nastere, motiv pentru care cantitatea de hormon din sange creste cu aceasta ocazie (in sarcina si alaptare). In cazuri patologice (tumori hipofizare, sindrom de tija pituitara, ingestia unor medicamente) acest hormon poate fi secretat in cantitati crescute si in afara perioadei fiziologice determinand secretia de lapte. Aparitia acestui sindrom trebuie atraga prezentarea persoanei la medic, care poate diagnostica si trata boala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.