Setari Cookie-uri

Putem scapa de menstruatie?

Multe femei isi doresc, din motive felurite, sa scape de stresul zilelor "delicate" din fiecare luna. Daca este bine sau rau din punct de vedere religios, ori daca este normal sa iti controlezi organismul si sa intrerupi procese fiziologice, ramane o optiune personala. Urmatoarele randuri reproduc parerea specialistilor despre acest subiect si nu constituie un indemn, fiind prezentate numai in scop informativ.

Multe femei isi doresc, din motive felurite, sa scape de stresul zilelor “delicate” din fiecare luna. Daca este bine sau rau din punct de vedere religios, ori daca este normal sa iti controlezi organismul si sa intrerupi procese fiziologice, ramane o optiune personala. Urmatoarele randuri reproduc parerea specialistilor despre acest subiect si nu constituie un indemn, fiind prezentate numai in scop informativ.

Despre ciclul menstrual si menstra

Ciclul menstrual este definit ca perioada dintre prima zi de sangerare pana la prima zi a urmatoarei sangerari. In mod clasic aceasta perioada ar trebui sa aiba 28 zile. In realitate sufera variatii individuale, acceptandu-se ca fiind normal un ciclu menstrual cu o durata cuprinsa intre 22 si 35 de zile. Pe durata acestui ciclu organismul femeii sufera mai multe modificari controlate in principal prin mecanisme hormonale.

Perioada preovulatorie: ziua 1- ziua ovulatiei (ziua ovulatiei este variabila pentru fiecare femeie)

Durata acestei perioade este variabila.

In aceasta perioada mucoasa uterina se pregateste pentru o viitoare sarcina. Mucoasa prolifereaza, adica da nastere unor celule specializate pentru a implanta un eventual ou, unor glande si vase sangvine cu acelasi rol. In ziua ovulatiei, datorita unui varf de secretie hormonala se produce expulzarea ovulului de catre ovar. Trompele uterine, pregatite si ele pentru “captarea” oului, il aspira si il gazduiesc in asteptarea spermatozoidului care il poate fecunda.

Perioada postovulatorie (perioada luteala): ziua ovulatiei - prima zi a urmatoarei sangerari

Aceasta perioada are durata fixa: 14 zile.

Mecanismele si procesele din aceasta periodada difera in functie de absenta sau prezenta fecundatiei. In cazul fecundatiei (intalnirea ovulului cu psermatozoidul), oul coboara spre uter, se implanteaza in mucoasa acestuia si incepe sa creasca in dimensiuni pentru a da nastere viitorului copil.

Daca ovulul nu este fecundat, atunci el este distrus in 24 de ore, iar vasele de sange din mucoasa uterina (care se pregatise pentru implantarea eventualului ou) incep sa se contracte scazand astfel cantitatea de sange care ar trebui sa ajunga la mucoasa. In absenta hranei adusa in mod normal prin sange, mucoasa “moare” si incepe sa se elimine producand din loc in loc micro-hemoragii. Eliminarea mucoasei si a unei cantitati reduse de sange se produce in fiecare luna si poarta numele de menstra (in realitate la o menstra se elimina aproximativ o lingurita de sange - restul este mucoasa si diferite secretii care colorate in rosu dau impresia unei cantitati mai mari de sange).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.