Setari Cookie-uri

Putem scapa de menstruatie?

Multe femei isi doresc, din motive felurite, sa scape de stresul zilelor "delicate" din fiecare luna. Daca este bine sau rau din punct de vedere religios, ori daca este normal sa iti controlezi organismul si sa intrerupi procese fiziologice, ramane o optiune personala. Urmatoarele randuri reproduc parerea specialistilor despre acest subiect si nu constituie un indemn, fiind prezentate numai in scop informativ.

Altfel spus, in fiecare luna partea superficiala a mucoasei uterine este eliminata pentru ca mai apoi sa inceapa sa se refaca. Luna de luna. Fara exceptie incepand de la pubertate si pana la menopauza. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta permanenta innoire si reinnoire a mucoasei poate fi o cauza de cancer endometrial (cancerul mucoasei uterine). Explicatia lor este logica: orice cancer ia nastere din pricina aparitiei unor celule anormale care tocmai datorita anomaliilor respective se divid anarhic si nu pot fi distruse. Explicatia? Organismul distruge dupa ce recunoaste - iar aceste celule nu sunt recunoscute. Pe de alta parte ele seamana suficient de mult cu celulele corpului pentru a putea fi confundate cu acestea. Oricum ai privi problema, organismului ii este cel putin dificil (sau mai bine spus imposibil) sa distruga celulele canceroase.

Cum in fiecare luna celulele mucoasei uterine sunt nevoite sa se divida intens, ele au un risc crescut sa dezvolte anomalii si deci cancer. Cercetatorii sustin ca daca menstra nu ar veni lunar, nu ar fi nevoie nici ca mucoasa sa se innoiasca lunar si prin urmare ar scadea si riscul de cancer endometrial.

Anticonceptionalele si amanarea menstrei

Cel mai simplu si mai comun mod de a amana menstruatia este administrarea anticonceptionalelor fara intrerupere. In general un blister de anticonceptionale contine 21 de pastile permitand o pauza de 7 zile in fiecare luna in care poate aparea menstra. Daca dupa terminarea blisterului se administreaza in continuare anticonceptionalele de pe un alt blister atunci nu apare menstruatia.

Pe langa protectia pe care o asigura impotriva cancerului de endometru, anticonceptionaelele protejaza si impotriva cancerului de ovar. Din pacate se suspecteaza o legatura intre contraceptivele orale si cancerul de col uterin. Legatura nu a fost dovedita inca de cercetatori.

Sursa: Garbo.ro

Citeste si alte articole pe Garbo:

Numele influenteaza destinul?

Prietenii vor fi prieteni...

Fii frumoasa in functie de fazele lunii!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.