Setari Cookie-uri

Sanii durerosi ai femeilor sau Mastoza Fibrochistica

Mastopatia fibrochistica (boala Reclus, diaplazia mamara) apare frecvent la tinere, dar si la femeia adulta.

Cand manifestarile clinice apar in perioada ovulatiei (cam cu doua saptamani inaintea ciclului) este de preferat ca pacienta sa astepte menstruatia pentru a observa daca simptomele se reduc in intensitate sau chiar dispar.

Este obligatoriu un consult medical de fiecare data cand apar unele din simptomele urmatoare:

Dureri ale sanilor insotite de marirea si inrosirea acestora. Durerile pot fi sau nu insotite de febra (semn al aparitiei infectiei- mastita).

Sensibilitate crescuta a sanilor sau chiar dureri insotite de lipsa menstruatiei. Aceste simptome pot fi confundate cu sarcina, iar pentru a inlatura aceasta posibilitate puteti face un test de sarcina.

Aparitia unei secretii laptoase sau de culoare galbui la nivelul mamelonului. Acest lucru poate fi atestat si prin observarea unei pete pe sutien.

Aparitia brusca a unor dureri intense la nivelul sanilor cu persistenta de circa doua saptamani. Durerea nu este difuza, ci bine localizata intr-o anumita parte a sanului.

Decelarea la palpare a unui nodul mamar care persista si postmenstruatie.

Citește și:

Ce investigatii facem?

In cazul in care manifestarile de la nivelul sanului/ sanilor nu variaza in mod evident cu menstruatia este necesar consultul de specialitate si examenul mamar complet. Mastita fibrochistica nu este un cancer mamar, desi forma sa proliferativa ( aceea descrisa mai sus ce prezinta inmultirea celulelor) predispune la cancer. Totusi, in cazul in care simptomatologia nu variaza evident cu menstruatia trebuie facut un diagnostic diferential cu cancerul mamar.

mastoza fibrochistica

Sursa foto: Bobine, Pixabay.com

Pentru mastoza fibrochistica nu sunt necesare investigatii laborioase: simpla anamneza (vorbirea cu pacienta si aflarea simtomatologiei) si examenul clinic al sanilor, eventual asociat cu un examen ecografic al sanului, fiind suficiente pentru a pune diagnosticul. Totusi, in cazul in care medicul suspecteaza o patologie asociata ori simptomatologia nu este foarte clara poate recurge la o serie de teste de specialitate:

Citește și:
  • mamografia, indicata femeilor mai in varsta (minim dupa 40 de ani). La femeia tanara mamografia nu este sugestiva deoarece glanda ei mamara este activa, bine dezvoltata, iar la mamografie nu se va vedea decat o mare masa glandulara radioopaca (apare alba pe mamografie) care va eclipsa prezenta oricarei formatiuni intraglandulare. De aceea o mamografie la femeia tanara nu este relevanta. Insa la femeia mai in varsta, unde tesutul glandular se reduce treptat pana la disparitie, fiind inlocuit de alte tesuturi (conjunctiv si adipos), o mamografie poate fi foarte utila pentru ca tesuturile de inlocuire sunt radiotransparente si permit vizualizarea oricarei formatiuni la nivelul sanului.
  • Biopsia mamara. Biopsia este un procedeu prin care se extrage o cantitate foarte mica de tesut (lichid in cazul chistului) din formatiunea nodulara prin intermediul unui ac lung si subtire. Poate vi se pare o metoda invaziva dureroasa, insa nu este chiar asa, iar beneficiile date de un rezultat clar sunt mult mai importante. Ganditi-va ce ar fi sa refuzati aceasta metoda in cazul unui cancer care apare ca un nodul undeva in mojlocul sanului, unde nu se poate ajunge cu nici o alta metoda decat daca va scoate sanul (chirurgical adica, metoda mutilanta de altfel)... In fine, aceasta investigatie se poate face la femeia tanara, iar daca nodulul este undeva in mijlocul sanului, punctia se poate orienta echografic sau printr-o metoda aleasa de medic. Tesutul biopsiat se trimite la analiza microscopica unde se va stabili cu mare precizie diagnosticul. Singurul diagnostic precis care se poate face este prin analiza la microscop a ceea ce contine nodulul. Chiar daca apelam la mijloace imagistice pentru a vedea numarul si localizarea nodulilor, niciodata nu putem avea certitudinea daca acei noduli sunt sau nu cancerosi pana nu analizam “o bucatica” din ei.
  • O metoda mai putin invaziva ar fi RMN-ul (rezonanta magnetica nucleara). Aceasta este o investigatie in urma careia se obtin imagini pe diferite unghiuri care arata exact ceea ce se localizeaza la nivelul sanilor. Aceasta metoda indica si locul unde se afla formatiunea/ formatiunile precum si numarul acestora si raportul lor cu glanda mamara. Mai mult, exista aparate care pot reconstitui imaginea in 3D (tridimensional), oferind informatii si despre situarea in spatiu a nodulilor. O analiza asemanatoare este CT-ul (tomografie computerizata), insa informatiile din imagini nu sunt de o asa mare finete ca in cazul RMN-ului. Depinde de ce patologie se suspecteaza atunci cand se apeleaza la una din aceste metode imagistice..
  • In cazul absentei menstruatiei se poate face si un test de sarcina pentru a elucida cauza lipsei menstrei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.