Setari Cookie-uri

Sanii durerosi ai femeilor sau Mastoza Fibrochistica

Mastopatia fibrochistica (boala Reclus, diaplazia mamara) apare frecvent la tinere, dar si la femeia adulta.

Cum ne tratam?

Tratamentul poate fi medical, prin preparate hormonale cu estrogeni si androgeni. Acestea trebuie atent indicate pentru ca pot biciui evolutia mastitei polichistice in loc sa o diminueze pana la disparitie.

In cazul mastitelor intense, cu dureri foarte mari, cu febra si san rosu si cu persistenta acestor manifestari si dupa menstruatie se pot prescrie si analgetice pentru durere.

Exista geluri speciale care combina actiunea primelor doua, avand hormoni, dar si un calmant al durerii in compozitia lor.

Daca aceste mastite agresive au recidivat de multe ori, prezinta mai multi noduli chistici, se poate indica interventia chirurgicala cu scoaterea sectorului mamar care contine acesti noduli. Acest ultim caz poate fi considerat mastita cronica, o forma evolutiva dupa mai multe mastite acute.

Un alt tratament poate fi facut ambulatoriu, la domiciliu, de fiecare femeie in parte. E impropriu spus tratament, pentru ca e reprezentat de o alimentatie bogata in vitamine, cu excluderea pe cat posibil a grasimilor si cofeinei. De asemenea femeile pot lua chiar preventiv vitamine in special A, E, C si combinatii cu magneziu care s-au dovedit utile in ameliorarea durerilor premenstruale si a simtomatologiei din mastita polichistica.

O alta metoda curativa o reprezinta anticonceptionalele orale, insa administrarea lor necesita prudenta, pentru ca unele din efectele lor adverse sunt chiar nodulii.

Mai sunt o serie de tratamente naturiste, cum ar fi uleiul de ciubotica cucului sau vitex. Acestea sunt preparate ale caror actiune nu este complet elucidata, dar s-a demonstrat experimental ca femeile cu mastita polichistica ce au consumat astfel de produse au prezentat ameliorari.

Citește și:

ATENTIE!

Nu incercati singure acasa diverse tratamente naturiste ori homeopate, vitamine etc. fara sa mergeti la un consult medical! Este obligatoriul diagnosticul dat de medic! Nu neglijati niciun fel de simptomatologie de la nivelul sanilor, oricat de nesemnificativa ar fi, chiar daca nu doare sau trece repede. Sunt patologii grave care nu dor (cancerele mamare de exemplu) sau care “trec repede” ( boala Paget a sanului, tot o boala canceroasa).

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.