Setari Cookie-uri

Menstruatia abundenta

Nu exista femeie care, la un moment dat, sa nu prezinte tulburari ale menstruatiei manifestate prin sangerare abundenta si prelungirea perioadei menstruale. Aceasta tulburare, numita menoragie sau hipermenoree, apare sub influenta mai multor factori. Unele femei manifesta aproape in fiecare luna astfel de tulburari.

Cum se manifesta?


Femeile cu aceste tulburari acuza:
  • Sangerari menstruale care necesita timp de cateva ore consecutive schimbarea absorbantului la interval de o ora ori schimbarea absorbantului in timpul noptii;
  • Menstruatie care dureaza mai mult de 7 zile;
  • Sangerari menstruale ce o impiedica sa desfasoare anumite activitati;
  • Oboseala, tulburari de respiratie (semnele anemiei);
  • Dureri abdominale in timpul menstruatiei.

Care sunt complicatiile?


Gravitatea complicatiilor nu este foarte mare in stadiu incipient, insa, odata cu trecerea timpului in care menoragia persista, situatia se poate inrautati.

Principala complicatie o prezinta anemia feripriva. Prin sangerarile abundente se pierde din globulele rosii dar si din fierul circulant, astfel ca depozitele acestui mineral scad. Globulele rosii contin o substanta numita hemoglobina, in structura careia intra ioni de fier. Fara acesti ioni hemoglobina nu poate capta oxigenul de la plamani pe care il transporta la nivelul celulelor din corp. Scazand fierul si numarul de globule rosii la celule va ajunge mai putin oxigen, “respiratia celulara” va fi deficitara, metabolismul suporta tulburari si in final persoana respectiva se simte obosita, epuizata, respira mai des pentru a compensa lipsa de oxigen, ii scade capacitatea de atentie si memorare, pofta de mancare etc. Cu cat anemia devine mai grava, cu atat starea femeii se inrautateste pana se ajunge la lesin. Tocmai din acest motiv oricarui tratament al menoragiilor se asociaza intotdeauna un tratament pentru anemia feripriva.

Atentie insa, majoritatea medicilor prescriu doar fier. Nu este suficient, caci luati degeaba fier daca nu il asociati cu vitamina C. Fierul se poate absorbi la nivel intestinal numai cu ajutorul vitaminei C. Pentru a se reface numarul de hematii trebui sa asociati fierul si vitamina C cu acid folic si vitamina B12, astfel veti trata cat mai bine anemia. Trebuie sa mai precizez faptul ca fierul se absoarbe limitat la nivel intestinal, astfel ca tratamentul pentru refacerea hemoglobinei si a numarului de hematii (globule rosii) dureaza ceva timp, in functie de carentele fiecarui pacient.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.