Setari Cookie-uri

Menstruatia abundenta

Nu exista femeie care, la un moment dat, sa nu prezinte tulburari ale menstruatiei manifestate prin sangerare abundenta si prelungirea perioadei menstruale. Aceasta tulburare, numita menoragie sau hipermenoree, apare sub influenta mai multor factori. Unele femei manifesta aproape in fiecare luna astfel de tulburari.

Diagnostic


In primul rand medicul sta de vorba cu pacienta si afla in ce conditii s-a produs menoragia, de cate ori apare, cat dureaza, ce cantitate de sange pierde etc.
Mai apoi se fac analize de sange in urma carora se determina: gradul anemiei si hormonii din sange. Spre exemplu, daca la originea hipermenoreei sta o disfunctie tiroidiana, aceasta poate fi depistata prin masurarea concentratiei hormonilor tiroidieni in sangele periferic.

Alte analize utile:
  • Testul Papanicolau, care consta in prelevarea unui fragment tisular de la nivelul colului uterin si astfel se pot depista anomalii la nivelul celulelor mucoasei cervicale;
  • Biopsie endometriala, metoda prin care se preleveaza un fragment din mucoasa uterina care urmeaza apoi a fi analizat.

Cum ne tratam?


Se vor trata anemia si cauzele care stau la originea menoragiei.

Tratamentul medicamentos:
  • Tratamentul anemiei prin suplimente de vitamine si minerale care contin fier, vitamina C, acid folic si vitamina B12. Daca anemia este foarte grava se poate recurge si la transfuzii de sange.
  • Tratament hormonal cu anticonceptionale sau progesteron.
  • In timpul hemoragiei se poate administra injectabil si vitamina K, fara a se depasi doza admisa.

In cazul in care menoragia este determinata de alte cauze decat fluctuatiile hormonilor femini tratamentul se adapteaza pentru acele cauze. Se poate trata si chirurgical, prin diferite metode in functie de rezultatul dorit, caci unele tehnici chirurgicale pot duce la sterilitate. Medicul discuta clar cu pacienta care sunt riscurile si ce metoda ii este indicata. Femeia cu menoragie trebuie sa bea multe lichide, caci, pierzand sange, se deshidrateaza si tensiunea arteriala scade.

Un articol de Iulia D.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.