Setari Cookie-uri

Endometrioza, cauza tulburarilor menstruale si sexuale

Este o afectiune caracterizata prin prezenta tesutului endometrial functional, care formeaza mucoasa uterina, in afara cavitatii uterine. In mod normal, acest tesut se gaseste doar in uter, tapetand peretii acestuia. Impactul pe care il are asupra femeii este major, afectand persoana suferinda sub aspect fizic, emotional si mental.

Endometrioza nu creste riscul de cancer uterin sau ovarian.

Diagnosticul


Pentru a se orienta asupra afectiunii, medicul va cere o descriere a simptomelor, va pune intrebari legate de ciclul menstrual, (daca este regulat, abundent, dureros etc) si va face un examen clinic general si local. Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare o serie de investigatii:
  • Analize de sange;
  • Ecografie abdominala;
  • Ecografie transvaginala;
  • CT;
  • Laparoscopie;
Aceste analize vor oferi informatii despre localizarea tesutului endometrial, dimensiuni si pot decide metoda terapeutica cea mai eficienta. In plus permit excluderea altor afectiuni care pot avea aceleasi simptome (chisturi ovariene, salpingite, cancer).

Tratament


Medicul va stabili daca tratamentul va fi medicamentos sau chirurgical, in functie de gravitatea simptomelor, de localizarea tesutului ectopic, de rezultatele analizelor si de optiunea pacientei.

Tratamentul medicamentos cuprinde analgezice pentru calmarea durerii si terapie hormonala deoarece fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual influenteaza chisturile endometriale. Se folosesc:
  • Contraceptive orale – reduce sau elimina durerea care insoteste endometrioza, prin controlarea nivelului de hormoni responsabili de modificarile asupra tesutului endometrial;
  • Agonisti si antagonisti de GNRH;
  • Danazol – blocheaza hormonii care stimuleaza ovarele, opresc menstruatia si inlatura simptomele endometriozei;
  • Medroxiprogesteron – se administreaza injectabil, opreste menstruatia si reduce simptomele

Problema terapiei hormonale este aceea ca impiedica sarcina. Pentru persoanele care doresc sa ramana insarcinate se poate recurge la indepartarea chirurgicala a tesutului si chisturilor endometriale. Medicul va stabili daca rezectia se paote face laparoscopic sau prin chirurgie clasica.

In cazurile severe, o solutie este histerectomia totala, adica indepartarea chirurgicala a uterului, impreuna cu operatia de ovarectomie (indepartarea chirurgicala a ovarelor). Dupa acesta operatie, se instaleaza menopauza iar femeia nu mai poate ramane insarcinata, motiv pentru care este ultima optiune terapeutica la persoanele care pot avea copii.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.