Setari Cookie-uri

Tricomonaza vaginala – infectie asociata candidozei

In lumea bolilor cea mai puternica arma este informarea. Inainte de toate oamenii trebuie informati care sunt riscurile de boala, de ce anume sa se fereasca, cat de importanta este igiena si profilaxia unor boli. Dintre cei mai periculosi agenti patogeni sunt cei care se transmit pe cale sexuala, caci actul sexual face parte (si asa este bine pentru sanatatea fizica si psihica a oricarui individ) din viata fireasca a oricarui adult. Mai mult, nu exista mijloc perfect de protectie impotriva infectiilor transmise pe cale sexuala (BTS), nici chiar prezervativul nu prezinta protectie absoluta, spre exemplu nu poate impiedica infectia cu virusul papiloma (HPV, care se transmite prin contact piele-piele spre exemplu).

La barbati:

Rareori simptomatica, pot sa apara: secretii anormale la nivelul penisului, senzatia de arsura dupa mictiune , iritatie si roseata la varful penisului.


De multe ori, la femei, singura simptomatologie prezenta este reprezentata de aparitia secretiilor anormale si cu miros urat. Uneori, inainte de menstruatie, femeia poate resimti un disconfort local, prurit (mancarimi) si senzatie de arsura, dar dupa prima zi de sangerare acestea dispar.

In cazurile mai avansate, tricomonaza se complica si cu alte infectii vaginale, crescand gradul de infectare cu HIV. In plus, o infectie cu care tricomonaza se asociaza de minune o reprezinta frecventa candidoza vaginala. Candida albicans se dezvolta la nivel vaginal si ii creaza parazitului un mediu si un Ph numai bun pentru a se dezvolta si el cat mai bine.

Cum ne infectam cu Trichomonas?

Tricomonoza se transmite doar prin contact sexual. Acest parazit este perfect adaptat mediilor umede si are o durata de viata in afara conditiilor sale de temperatura si umiditate (pe care le are la nivelul organelor genitale) foarte mica, de ordinul secundelor. Medicul ginecolog este pus in dificultate atunci cand un pacient/pacineta intreaba care este calea de transmitere, mai ales daca pacientul are o relatie de cuplu. Cu toate ca infectia parazitara ar fi putut sa o aiba unul din parteneri de mai mult timp fara sa fie simptomatica, totusi pacientii nu intotdeauna inteleg cum boala nu a fost evidenta pana atunci, si apoi brusc a devenit simptomatica. Pentru a evita posibile divergente medicul va poate spune ca se ia si de pe clante sau prosoape folosite la comun, bai sau lenjerie de pat ori intima. Este adevarat ca unele boli genitale se pot contacta prin aceste mijloace, insa nu este cazul tricomonazei. Este greu de admis chiar si teoretic faptul ca o persoana s-a infectat prin folosirea imediata a unui prosop umed dupa o alta persoana infectata (parazitul este pretentios la conditiile de mediu, iar daca acestea nu ii corespund durata lui de viata este foarte mica).

Persoanele care intretin relatii sexuale cu un partener nou fara a folosi prezervativul sau au parteneri multipli sunt foarte dispuse la contactarea tricomonazei si a altor BTS. Chiar si daca aveti un partener stabil, insa de cateva luni, este posibil sa prezinte infectia fara a avea simptome.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.