Setari Cookie-uri

Tricomonaza vaginala – infectie asociata candidozei

In lumea bolilor cea mai puternica arma este informarea. Inainte de toate oamenii trebuie informati care sunt riscurile de boala, de ce anume sa se fereasca, cat de importanta este igiena si profilaxia unor boli. Dintre cei mai periculosi agenti patogeni sunt cei care se transmit pe cale sexuala, caci actul sexual face parte (si asa este bine pentru sanatatea fizica si psihica a oricarui individ) din viata fireasca a oricarui adult. Mai mult, nu exista mijloc perfect de protectie impotriva infectiilor transmise pe cale sexuala (BTS), nici chiar prezervativul nu prezinta protectie absoluta, spre exemplu nu poate impiedica infectia cu virusul papiloma (HPV, care se transmite prin contact piele-piele spre exemplu).

Cel mai adesea simptomatologia este declansata cand infectia cu trichomonas se complica cu o alta (candidoza, sifilis, gonoree etc.).

Cum diagnosticam tricomonaza?

In primul rand discutia cu pacienta este orientativa pentru excludea marii majoritati de boli ce se pot manifesta la nivelul organelor genitale. Mai apoi se fac teste de certificare a diagnosticului. Cel mai frecvent se face o analiza microscopica a secretiilor vaginle. Daca exista posibilitatea, se pot face si culturi care au o marja de eroare mult mai mica. Se mai pot face si teste de ADN, insa in general acestea sunt in scop de cercetare, nu se fac uzual.

La barbati se face de asemenea analiza microscopica a secretiilor uretrale.

Cum se trateaza tricomonaza?

In general se trateaza cu antiprotozoare, pe cale orala, cum ar fi metronidazolul si, mai nou introdus pe piata, tinidazolul. Rata de vindecare cu metronidazol este de 90-95%, insa in cazul tinidazolului nu se poate aprecia exact, fiind un medicament mai nou introdus pe piata. Este recomandata tratarea ambilor parteneri pentru a se evita reinfectarea prin contact sexual. De asemenea se recomanda ca pe parcursul tratamentului sa se evite contactul sexual si chiar o saptamana dupa terminarea tratamentului este indicata abstinenta.


Tratamentul si riscurile tricomonazei la femeile gravide

Din pacate infectia cu trichomonas in timpul sarcinii produce nastere prematura. Se pare ca nici daca este tratata tricomonaza nu scade riscul de nastere prematura. Organizatiile internationale recomanda ca femeile insarcinate si infectate cu trichomonas si care prezinta simptomatologie oricand in timpul sarcinii, sa ia o singura doza de 2 g de metronidazol pe cale orala.


Tricomonaza devine o afectiune grava in momentul in care este asociata cu alte infectii, ducand la distructii tisulare masive la nivelul cervixului si vaginului, simptomatologia devenind extrem de violenta si, evident, actul sexual nu mai poate fi intretinut.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.