Setari Cookie-uri

Tratamente hormonale pentru menstruatia abundenta

Tulburarile menstruale sunt foarte frecvente si nu exista femeie care, la un moment dat, sa nu fi avut astfel de tulburari privind ciclul menstrual. O problema cu care toate femeile s-au confruntat sau se confrunta inca, indiferent de varsta, este sangerarea abundenta la menstruatie sau hipermenoreea (menoragie). Totusi aceste sangerari sunt predominante varstei tinere sau femeilor aflate la varsta cand menopauza se apropie.

Uneori, probleme legate de hormonii tiroidieni (probleme ale glandei tiroide), de adrenalina sau hormoni hipofizari pot provoca dezechilibre care se manifesta prin sangerari menstruale.

Tratamente hormonale pentru menstruatia abundenta

Daca metodele naturale nu dau rezultate, medicul ginecolog va indica pacientei terapia hormonala, insa inainte de a incepe tratamentul propriu-zis va investiga starea de sanatate a organelor genitale. Dupa ce a fost exclusa existenta oricarei afectiuni tratamentul poate incepe.

Exista doua conduite de tratament hormonal:

  • Daca problemele menstruale sunt provocate de tulburari ale ovulatiei, atunci se va initita tratamentul cu progesteron care suplineste “din exterior” deficitul natural de progesteron al organismului. De obicei se recomanda un progesteron sintetic (spre exemplu medroxiprogesteronul). Acest tratament nu functioneaza insa intotdeauna, si atunci medicul ginecolog va trece la al doilea tip de tratament hormonal.
  • Tratamentul cu pilule contraceptive este de obicei indicat in cazul in care tratamentul cu progeteron nu a dat rezultatele dorite. Pilulele contraceptive contin atat progeteron, cat si hormoni estrogeni. De obicei modul de administrare al acestor pilule urmeaza o schema standard de tratament, si anume: 4 pilule pe zi timp de 3 zile, apoi 3 pilule pe zi timp de inca 3 zile. In total sunt 21 de pilule care ar trebui sa asigure cantitatea necesara de hormoni pentru un ciclu menstrual intreg. Mai apoi se poate da o a doua cutie, din care in primele 3 zile se vor lua 2 pilule, ca mai apoi celelalte pilue din cutie sa fie administrate una pe zi.

Dupa tratament sangerarea se normalizeaza, si, odata cu ea, si fluctuatiile hormonale care produc si tulburari psiho-comportamentale, nu doar menstruale. Concluzionand, tratamentul hormonal stabilizeaza efectele tulburarilor menstruale.

Citește și:

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.