Setari Cookie-uri

Colposcopia si biopsia cervicala: cand sunt indicate

Unele infectii vaginale, candidoza, vaginite diverse precum si alte patologii ale organelor genitale pot ridica suspiciuni pentru unele boli grave. Odata cu inceperea vietii sexuale, fiecare femeie ar trebui sa mearga anual la doctor pentru a face testul Papanicolau. Acesta este un test de screening ce monitorizeaza sanatatea colului uterin, astfel incat orice modificare la acest nivel sa fie identificata precoce, cu mult inainte de transformarea ei maligna (cancer de col uterin). Exista situatii mai putin grave in care totusi testul Papanicolau nu este normal, evidentiind celule modificate. In aceste cazuri investigatiile se continua cu colposcopia si biopsia cervicala.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Unele infectii vaginale, candidoza, vaginite diverse precum si alte patologii ale organelor genitale pot ridica suspiciuni pentru unele boli grave. Odata cu inceperea vietii sexuale, fiecare femeie ar trebui sa mearga anual la doctor pentru a face testul Papanicolau. Acesta este un test de screening ce “monitorizeaza” sanatatea colului uterin, astfel incat orice modificare la acest nivel sa fie identificata precoce, cu mult inainte de transformarea ei maligna (cancer de col uterin). Exista situatii mai putin grave in care totusi testul Papanicolau nu este normal, evidentiind celule modificate. In aceste cazuri investigatiile se continua cu colposcopia si biopsia cervicala.

Colposcopia nu este deci o analiza de rutina, ci urmeaza unui test Papanicolau modificat. Acesta din urma reprezinta un test de screening pentru cancerul de col uterin. Colposcopia este o investigatie prin care se examineaza vulva (zona ce precede vaginul), vaginul, colul uterin. Investigarea este una imagistica, in sensul ca se realizeaza cu un colposcop (un aparat ca un cablu care prezinta in capatul examinator un sistem de marire de la 5 la 60 de ori si o camera care transmite imaginile pe un ecran urmarit de medic). Cu acest colposcop se pot preleva si biopsii (fragmente mici de tesul din zonele unde mucoasa pare modificata) care urmeaza a fi apoi analizate la microscop astfel incat sa se determine cauza care a produs modificarile celulare (infectii virale, bacteriene, parazitare sau modificari celulare cu caracter precanceros sau chiar malign).

Citește și:

Cand este indicata colposcopia si biopsia cervicala?

colposcopia si biopsia cervicala

In general aceasta analiza este indicata femeilor care au facut un test Papanicolau si acesta atesta celule modificate. Sunt insa si alte situatii cand se cere o colposcopie:
- Atunci cand se doreste examinarea unei rani la nivelul colului uterin sau a altor patologii genitale, cum ar fi unele tumori vaginale sau de la nivelul colului uterin etc.
- Atunci cand se urmareste evolutia unor patologii (se compara cu o colposcopie anterioara) sau se urmareste eficacitatea unui tratament aplicat pentru o patologie situata la nivelul vaginului sau colului uterin.

Ce trebuie sa stie medicul inainte de colposcopie:

- Daca exista posibilitatea ca pacienta sa fie insarcinata (se va face un test de sarcina pentru lamurire)
- Care sunt medicamentele pe care le ia in momentul analizei sau le-a luat in ultima luna
- Daca prezinta alergii
- Daca ii este alterata functia de coagulare a sangelui
- Daca ii este teama si doreste un analgezic inaintea analizei (de obicei medicul ar trebui sa intrebe pacienta daca doreste un analgezic).

Citește și:

    Vizionare placuta


    Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

     

    Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.