Setari Cookie-uri

Colposcopia si biopsia cervicala: cand sunt indicate

Unele infectii vaginale, candidoza, vaginite diverse precum si alte patologii ale organelor genitale pot ridica suspiciuni pentru unele boli grave. Odata cu inceperea vietii sexuale, fiecare femeie ar trebui sa mearga anual la doctor pentru a face testul Papanicolau. Acesta este un test de screening ce monitorizeaza sanatatea colului uterin, astfel incat orice modificare la acest nivel sa fie identificata precoce, cu mult inainte de transformarea ei maligna (cancer de col uterin). Exista situatii mai putin grave in care totusi testul Papanicolau nu este normal, evidentiind celule modificate. In aceste cazuri investigatiile se continua cu colposcopia si biopsia cervicala.

Pentru aceste sangerari pacienta poate purta absorbante, insa sunt contraindicate tampoanele, spalaturile vaginale si actul sexual. De asemenea exercitiile fizice solicitante sau efortul intens trebui evitat timp de o saptamana (poate intensifica sangerarile).

Cand trebuie sa anuntati medicul

Instructiunile oferite de medic trebuie urmate cu sfintenie. Daca apar manifestarile de mai jos apelati urgent la serviciile medicale:
- Febra, frison
- Sangerari abundente
- Durere abdominala
- Sangerare urat mirositoare.

Care sunt riscurile acestei investigatii?

Foarte rar pot sa apara sangerari abundente in urma acestei interventii medicale sau infectii ale organelor genitale. In general acestea sunt tratabile si nu prezinta riscuri majore daca pacienta se prezinta la medic pentru a le raporta.

Rezultatele colposcopiei si biopsiei cervicale

Rezultatele colposcopiei (analizei imagistice) pot fi spuse pacientei pe loc, chiar in timpul investigatiei. Insa rezultatele biopsiei cervicale date de anatomopatolog vin mai tarziu, la 1-2 zile de la colposcopie. In general medicul anunta pacienta daca rezultatele biopsiei sunt nefavorabile, insa uneori rezultatele normale nu mai sunt transmise. Este bine sa ii spuneti totusi medicului daca doriti sa aflati rezultatele indifernt daca sunt normale sau nu.

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.