Setari Cookie-uri

Sangerarile in afara menstruatiei

Sangerarea in afara fluxului menstrual se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. Aceasta poate surveni la ovulatie sau in orice alta zi a ciclului menstrual, putand fi cantitativ mica, doar cateva picaturi, sau abundenta.

Sangerarea in afara fluxului menstrual se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. Aceasta poate surveni la ovulatie sau in orice alta zi a ciclului menstrual, putand fi cantitativ mica, doar cateva picaturi, sau abundenta.

Sangerarile in afara ciclurilor menstruale ca si menstruatiile abundente nu sunt deloc neobisnuite la fetele tinere, care au menstruatie de putin timp, sau la femeile care se apropie de menopauza. Se poate intampla ca ovulatia sa nu aiba loc in fiecare luna, iar atunci cand are lor nu este produs suficient progesteron care sa stabilizeze mucoasa uterina in a doua jumatate a ciclului menstrual. Daca insa sangerarile apar dupa regularizarea ciclurilor menstruale (ciclul menstrual are durata relativ agala de la o luna la alta) sau cu mult inainte de intrarea la menopauza, adresati-va medicului, caci este posibila existenta unei patologii.

Citește și:

In ce situatii se pot produce sangerarile intermenstruale?

In aproape orice situatie patologica de la nivelul organelor genitale feminine se pot produc sangerari in afara menstrelor. Iata care sunt cele mai frecvente cauze implicate in aparitia sangerarilor intermenstruale:

- Dereglari ale hormonilor sexuali. Fie este vorba de dezechilbre hormonale temporare prin care femeile mai trec de-a lungul ciclurilor menstruale, fie este vorba despre o afectiune care interfera cu echilibrul hormonilor sexuali (unele boli endocrine).
- Sarcina extrauterina. O situatie deloc de neglijat, cu implicatii vitale, este sarcina ectopica situata la nivelul trompelor uteine. Acestea au un calibru limitat, astfel ca dezvoltarea fatului poate produce ruptura trompei, cu devarsare in peritoneu si instuirea unei hemoragii intraperioneala care poate pune in pericol viata mamei. O astfel de situatie reprezinta o urgenta medicala. Insa, in primele saptamani de dezvoltare ectopica a embrionului pot surveni sangerari intermenstruale si dereglari ale ciclului menstrual.
- Rana pe col. Ranile pe colul uterin sunt, din pacate, asimtomatice de cele mai multe ori, fiind depistate intamplator sau la exemenele ginecologice anulae pe care orice femeie ar trebui sa le faca si, conform adevarului ca ceea ce nu doare este cel mai grav, acestea de multe ori sunt descoperite in stadii avansate, cand au degenerat deja in cancer de col uterin. O astfel de rana poate produce mici sangerari intermenstruale, factor pozitiv de altef, caci alarmeaza pacienta si o convinge sa se prezinte la medic. Cu cat este examinata mai devreme, cu atat sansle vitale cresc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.