Setari Cookie-uri

Sangerarile in afara menstruatiei

Sangerarea in afara fluxului menstrual se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. Aceasta poate surveni la ovulatie sau in orice alta zi a ciclului menstrual, putand fi cantitativ mica, doar cateva picaturi, sau abundenta.

- Cancerul uterin. Acesta de obicei se dezvolta in peretele uterin si perturba ciclul menstrual.
- Infectii vaginale. Fie prin uscarea mucoasei vaginale si din zona vulvei, care se fisureaza si sangereaza, fie prin afectarea epiteliului mucoaselor genitale se pot produce mici sangerari care nu apartin ciclului menstrual.
- Anticonceptionalele. Unele femei, la inceputul administrarii de anticonceptionale, pot prezenta mici sangerari intermenstruale, neinsotite de alte simptome, care dispar la cateva cicluri. Daca insa sangerarile persista si sunt insotite si de alte simptome consultati neaparat medicul.
- Endometrioza. Aceasta este expresia prezentei tesutului endometrial (tesut mucos care captuseste la interior uterul) la alt nivel decat cel uterin. Fiind prezent spre exemplu la nivel vaginal sau al trompelor uterine unde conditiile sunt improprii pentru acest tip de tesut, se pot produce diverse turburari atat ale ciclului menstrual (influenteaza hormonii sexuali) cat si degenerari canceroase.
- Cancerul ovarian. Din pacate simptomatologia acestuia este nespecifica, nu alarmeaza pacienta si aceasta ajunge in cele mai multe din cazuri tardiv la medic.
- Fibromul uterin. Fibroamele (mioame, leiomioame sau fibromioame) reprezinta cresteri ale tesutului muscular neted uterin (miometru) ce prind aspectul unor nodularitati. Asadar, fibroamele au aspectul unor sfere de dimensiuni de la bobul de mazare pana la cele ale unui pepene mic, avand o culoare diferita de cea a uterului (rozalie), putand fi albicioase sau maronii. Fibroamele produc dereglari menstruale serioase caci mucoasa uterina nu isi mai poate exercita optim functia.
Citește și:

Nu neglijati orice observati anormal in privinta organelor genitale si nu numai, de la o mica modificare a secretiei vaginale pe care nu ati mai avut-o pana la dureri abdominale sau dereglari ale ciclului menstrual.

Un articol de Iulia D.

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.