Setari Cookie-uri

Fertilizarea in vitro, sansa pentru cuplurile sterile

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcina, indiferent de cauza, dupa un an de incercari, timp in care nu s-a folosit nicio metoda contraceptiva. Infertilitatea afecteaza aproape 10% dintre barbatii si femeile de varsta reproductiva.

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe o sarcina, indiferent de cauza, dupa un an de incercari, timp in care nu s-a folosit nicio metoda contraceptiva. Infertilitatea afecteaza aproape 10% dintre barbatii si femeile de varsta reproductiva.

Pentru multe dintre aceste cupluri o ultima speranta o reprezinta reproducerea asistata. Una dinte tehnicile care poate ajuta un cuplu sa conceapa un copil esta fertilizarea in vitro. Aceata tehnica fost folosita pentru prima data in Statele Unite in 1981. De atunci, doar in SUA s-au nascut peste 250000 de copii ca urmare a folosirii acestei metode. Fertilizarea in vitro ofera cuplurilor infertile sansa de a avea un copil inrudit biologic cu cei doi parteneri.

Metoda consta in recoltarea materialului reproductiv de la cei doi parteneri si combinarea in laborator a ovulelor si spermatozoizilor, urmata de fecundare. Embrionul rezultat este apoi introdus in uterul femeii pentru a se implanta si a-si urma dezvoltarea normala. In general, cam 2 – 4 embrioni sunt implantati odata in uter. Fiecare incercare de implantare reprezinta un ciclu.

Citește și:

Fertilizarea in vitro reprezinta tratamentul de electie pentru femeile cu trompe uterine blocate, malformate, cu leziuni severe sau fara trompe uterine. Tehnica este de asemenea folosita in cazuri de endometrioza sau probleme legate de sperma barbatului, precum numarul scazut de spermatozoizi.

Cuplurile care nu pot concepe si care au incercat alte metode de fertilizare fara rezultat, pot de asemenea apela la fertilizarea in vitro.

Copiii conceputi prin acesta metoda sunt la fel de sanatosi ca si cei conceputi natural. Acesta a fost obiectul mai multor studii care au urmarit evolutia copiilor conceputi prin fertilizare in vitro si care au constatat ca nu au avut probleme de sanatate mai mari decat ceilalti.

In ce consta fertilizarea in vitro?

Un prim pas il reprezinta recoltarea ovulelor cu ajutorul aspiratiei sub control ecografic. Dupa recoltare urmeaza combinarea ovulelor cu sperma partenerului in laborator. Dupa 40 de ore ovulele sunt examinate pentru a se vedea daca au fost fertilizate. Odata ce fecundarea s-a produs, embrionii sunt plasati in uterul femeii unde se vor implanta. Aceata tehnica ocoleste etapa care s-ar fi produs normal in trompele uterine. Iata cum decurge acesta procedura:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.