Setari Cookie-uri

Contraceptia moderna - iubiti-va fara griji

O problema care a dus in trecut la inhibarea si ponegrirea sexualitatii, la abstinenta actului sexual in cupluri, si-a gasit incet-incet rezolvarea, intai prin mijloace ilegale, ca mai apoi, prin 1960, sa fie pentru prima data acceptata de lege: contraceptia. In zilele noastre metodele contraceptive au evoluat suficient incat efectele negative sa tinda spre minim, iar necesitatea folosirii unor astfel de metode a devenit una imperioasa pentru orice femeie care isi incepe viata sexuala.

- Metoda calendarului: consta in notarea in calendar a perioadelor menstruale lunare pe parcursul a 8-12 luni, astfel incat sa puteti monitoriza ciclul menstrual pe o perioada mai mare de timp. Este o metoda idicata femeilor cu menstruatie regulata, nu celor cu ciclu menstrual neregulat, spontan sau cu alte probleme ce afecteaza ovulatia. Scopul este de a se stabili perioada ovulatiei si de a se evita cu 4-5 zile inainte de aceasta si in timpul acesteia contactul sexual. Riscul de a ramane insarcinata este insa foarte mare.

- Metoda masurarii temperaturii bazale: Aceasta metoda identifica inceputul perioadei de ovulatie si finalul acesteia cu o precizie mai mare decat metoda precedenta. Pentru a pune in aplicare aceasta metoda va trebui sa aveti un termomentru, insa mai indicat este cel care masoara temperatura bazala. Cand incepe ovulatia temperatura corpului scade brusc, apoi la finalul acesteia creste la valorile initiale.

Citește și:

- Metoda glerei cervicale: Aceasta metoda mai este cunoscuta sub numele de metoda ovulatiei sau metoda Billings si consta in observarea modificarilor glerei (secretia glandelor cervicale) survenite in timpul ciclului menstrual. Exista o stransa corelatie intre hormonii sexuali ce determina si ovulatia si secretia glandelor colului uterin.

- Coit intrerupt: este o metoda prin care barbatul evita ejaculearea intravaginala, insa fara alt mijloc de contraceptie.

Inainte de a alege metoda contraceptiva potrivita este bine sa discutati cu medicul vostru ginecolog despre acest aspect, caci sfaturile sale si experienta va pot fi de un real folos.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.