Setari Cookie-uri

Un alt cancer ginecologic - cancerul tubar

Cancerul tubar este una dintre formele rare de cancere ginecologice. In ciuda acestui fapt, boala este una foarte grava, adesea greu diagnosticata, soldata de cele mai multe ori cu instalarea infertilitatii sau cu deces.

Cancerul tubar este una dintre formele rare de cancere ginecologice. In ciuda acestui fapt, boala este una foarte grava, adesea greu diagnosticata, soldata de cele mai multe ori cu instalarea infertilitatii sau cu deces.

Cancerul tubar are punct de plecare trompele uterine, insa mai intalnita este situatia in care cancerul s-a raspnadit sau a metastazat de la alte organe din vecinatate precum ovarele sau endometrul.

Desi poate aparea la orice varsta, cancerul tubar afecteaza cu precadere femeile intre 50 si 60 de ani. Este mai frecvent la femeile de rasa caucaziana care au avut putin copii sau nici unul. Pentru ca este o forma foarte rara, exista mai putine informatii medicale despre cancerul tubar decat despre alte forme de cancer care se intalnesc frecvent in practica medicala.

Nu se cunosc cauzele acestei boli dar oamenii de stiinta investigheaza rolul geneticii in aparitia acestui tip de cancer. Exista dovezi ca femeile care au mostenit gene pentru cancerul ovarian sau de san, numite BRCA1, au de asemenea un risc crescut de a dezvolta cancer tubar.

Citește și:

Tipurile de cancer tubar:

Pentru a stabili gradul de invazie al bolii, cancerul tubar este impartit in patru stadii:
• Stadiul 1: cancerul este limitat la una sau ambele trompe;
• Stadiul 2: cancerul este prezent la una su ambele trompe si s-a extins in cavitatea pelvina;
• Stadiul 3: cancerul s-a raspanadit dincolo de cavitatea pelvina;
• Stadiul 4: cancerul s-a raspandit la alte organe din corp, la distanta de pelvis.

Simptomele:

Manifestarile clinice ale cancerului tubar pot mima simptomele altor probleme ginecologice. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:
• Sangerari vaginale anormale, mai ales dupa instalarea menopauzei;
• Durere abdominala sau senzatie de presiune in abdomen si pelvis;
• Scurgere vaginala anormala, de culoare alba;
• Existenta unei mase pelvine la momentul diagnosticului, prezenta la doua treimi din paciente.

Citește și:

Diagnosticul:

Pentru ca este o forma foarte rara de cancer, iar simptomele sale sunt nespecifice si creeaza tabloul clinic al altor afectiuni, diagnosticul este foarte dificil. In unele cazuri, pacientele afla ca au cancer tubar doar dupa indepartarea chirurgicala a trompei afectate, in urma unei operatii efectuate pentru o cu totul alta problema de sanatate.

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.