Definitia dismenoreei

Dismenoree inseamna durerea din timpul menstruatiei, localizata in abdomenul inferior. La unele femei, durerile menstruale sunt usoare; la altele, in schimb, sunt severe si impiedica activitatile cotidiene timp de mai multe zile pe luna. * Menstruatia reprezinta scurgerea de sange insotţita de celule din interiorul uterului (endometru), ce survine la femeile cu varsta cuprinsa intre pubertate si menopauza, la sfarsitul fiecarui ciclu menstrual. Menstruatia este absenta in timpul sarcinii si alaptarii.

Importanta problemei – date epidemiologice

Dismenoreea afecteaza aproximativ 50 % dintre femeile de varsta reproductiva. Apare mai frecvent la cele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani.

Dismenoreea este principala cauza de absenteism scolar la adolescente si o problema destul de frecventa a femeilor tinere (cam 10% din persoanele cu dismenoree prezinta o reducere a capacitatii de efectuare a activitatii cotidiene de1-3 zile/luna). Din cauza disconfortului produs se inregistreaza un absenteism de aproximativ 26% la femeile cu o varsta mai mica de 15 ani, 51% la cele de 19 ani si 34% la peste 24 ani. In primul an dupa menarha (prima menstruatie), 30% dintre fete au dismenoree, iar in al doilea an incă 20% prezinta dureri. In total la aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree, debutul este in primii 3 ani de la menarha.

Clasificarea dismenoreei

In funcţie de cauza se disting doua forme de dismenoree:

I. Dismenoreea primara corespunde unor perturbari ale ciclului ovulator (procesul de formare si eliberare a ovulului de catre ovar) neasociata cu o afectiune a organelor genitale.

Dismenoreea primara este o anomalie a contractilitatii uterului datorata unui deficit de vascularizatie a acestui organ si unui exces de prostaglandine. In timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a elimina mucoasa uterina.

Prostaglandinele – substante asemanatoare unor hormoni – sunt cele care declanseaza

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: