Setari Cookie-uri

Ce sa faci cand ai aflat ca ai rana pe col

In general termenul de “rana pe col” sperie foarte multe femei. Acest raspuns psihic are in cele mai multe cazuri efecte pozitive in sensul ca determina pacienta sa vina la urmatoarele controale, sa urmeze tratamentul si totodata sa efectueze regulat controlul ginecologic de buna voie. Efectele negative apar atunci cand acest stres devine exagerat iar respectiva femeie devine irascibila, depresiva si cauta cu disperare informatii mai ales pe net, ajungand sa aiba o imagine prea complexa a acestei patologii si in final sa ceara analize necorespunzatoare sau chiar sa urmeze tratamente naturiste nerecomandate de medic, dar gasite pe forum-uri sau cumparate la sfatul vreunei prietene.

Metodele folosite in tratamentul chirurgical sunt:
- Electrocauterizarea sau diatermocoagularea - se efectueaza in general cu un bisturiu electric.
- Crioterapia reprezinta indepartarea tesutului patologic de la nivelul colului prin inghetare. Se folosesc dioxid de carbon, nitrogen sau freon in stare lichida si tesutul este distrus cu o adancime de 1-3 mm.
- Terapia cu laser este o interventie moderna ce consta in vaporizarea controlata a celulelor patogene, astfel nu se mai face local necroza si are mult mai putine efecte adverse, insa nu se recomanda pentru orice caz.
- Excizia tesutului cu ansa diametrica sau electrorezectia, metoda ce are la baza tot curentul electric, insa se poate efectua si biopsia pe zona indepartata;
- Conizatia reprezinta o interventie prin care un fragment din colul uerin este excizat. Este o metoda ce se indica leziunilor vechi, displazice sau recidivante.
- Amputatia de col: reprezinta o interventie chirurgicala radicala si se recomanda doar in cazul displaziilor asociate cu hipertrofia colului (risc canceros foarte mare sau cancer incipient).

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.