Atunci cand perioada cresterii in inaltime incepe, parintii isi doresc ca micutii lor sa ajunga la o inaltime frumoasa, mai ales pentru baietei. Dieta are un rol important in cresterea copilului, daca acesta nu este hranit in exces cu grasimi si primeste proteinele, vitaminele si mineralele necesare, atunci va avea o creste armonioasa. Insa cel mai important rol in cresterea in inaltime il joaca sportul.

Atata vreme cat cartilajele (inelele epifizo-diafizare) de crestere sunt inca prezente si neosificate (pana in jurul varstei de 20-25 de ani), cresterea in inaltime se poate produce prin stimulare a oaselor, aceasta realizandu-se prin practicarea anumitor sporturi.

5 sporturi care il ajuta sa creasca in inaltim

Baschetul

Baschetul este un sport care poate inalta cu pana la 20 cm daca este practicat inca din copilarie, acest surplus de inaltime fiind peste determinismul genetic al copilului, care se poate situa intre inaltimea mamei si cea a tatalui. Uneori copiii pot creste putin mai mult decat parintii, insa doar putin, pentru a accentua cresterea cu centimetri buni, atunci se recomanda baschetul. Sariturile in inaltime determina inatarirea scheletului, precum si alungirea acestuia. Este insa un sport mai potrivit baietilor.

Handbal

Acest sport este potrivit atat fetitelor cat si baietilor, insa nu asigura o crestere in inaltime atat de mare ca in cazul baschetului. Insa dezvoltarea corpului este armonioasa, coloana se destinde si previne afectiunile acesteia, ca scolioza, spondiloza etc, iar totodata aduce un plus de sanatate organismului si intareste sistemul cardiovascular.

Volei

Acest sport inalta destul de mult copilul, fiind potrivit atat fetitelor cat si baietilor. Totodata destinde coloana, avand un bun efect de stretching. Astfel vertebrele isi mentin distanta optima intre ele, nu se taseaza, articulatiile devin puternice si flexibile, iar sanatatea organismului este sporita. Nu se recomanda insa antrenamentele foarte puternice, dure, decat dupa cativa ani in care copilul s-a obisnuit cu sportul respectiv.

Inotul

Inotul dezvolta foarte arminios corpul si musculatura, stimuleaza cresterea in inaltime, insa practicat la varste sub 10 ani presupune anumite inconveniente mai ales pentru fetitie, pe care pe predispune la dezvoltarea de chisturi ovariene. Totodata inotul nu permite o crestere foarte mare in inaltime, ci doar de cativa centimetri. Cele mai recomandate stiluri de inot pentru cresterea in inaltime sunt “broasca” si “delfinul”.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: