Setari Cookie-uri

Medicina regenerativa: ce poti face cu celulele stem

Sangele din cordonul ombilical a devenit in ultimii ani o sursa valoroasa de celule stem hematopoietice.

Comunicat de presa

Celulele stem sunt acele celule care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Ele au o importanta deosebita deoarece au capacitatea de a vindeca tesuturile si organele dupa diverse boli sau traumatisme. Celule stem inseamna viata, inseamna posibilitatea palpabila de a trata boli considerate in trecut incurabile.

Studiile din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizari clinice in domeniul in continua dezvoltare al medicinei regenerative bazata pe celulele stem. Astfel, celulele stem reprezinta din ce in ce mai mult un material de importanta majora pentru medicina regenerativa.

medicina regenraltiva

Stiati ca?

Inca din perioada intrauterina, bebelusii isi pot ajuta mamele cu propriile lor celule stem

Studiile efectuate in ultimii ani au aratat ca in timpul sarcinii apare un schimb de material genetic si celule intre fat si mama. Numarul celulelor fetale cresc pe perioada sarcinii si culmineaza in momentul nasterii.

Citește și:

Un studiu efectuat la “Fred Hutchinson Cancer Research Center” din Seattle a identificat pentru prima data prezenta celulelor fetale in creierul uman de sex feminin, "distribuite in mai multe regiuni ale creierului, care ramân acolo pe intreaga durata a vietii (cea mai batrâna femeie, in a carui creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut vârsta de 94 de ani)".

Câteva studii anterioare au indicat faptul ca femeile care au avut mai multe sarcini prezinta un risc mai scazut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale sa contribuie la imunoprotectie impotriva celulelor tumorale, dupa cum s-a sugerat ca ar fi prezente in alte tipuri de cancere (sân, organele de reproducere sau de colon).

Stem cell@Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.