Setari Cookie-uri

Medicina regenerativa: ce poti face cu celulele stem

Sangele din cordonul ombilical a devenit in ultimii ani o sursa valoroasa de celule stem hematopoietice.

Aceste studii arata cu siguranta progresele facute in domeniul medicinei regenerative si pasii de netagaduit prin care parintii le pot oferi copiilor lor dreptul la o a doua sansa, dar si modul prin care mamele pot beneficia de schimbul de material genetic care le ofera imunitate impotriva diverselor afectiuni.

Cordonul ombilical este o sursa ce abunda in celule stem

Numarul celulelor din tesutul cordonului ombilical poate fi marit considerabil, acestea fiind foarte stabile, afirma Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie Ortopedica din cadrul Universitatii Pittsburgh School. „Experimentele noastre indica faptul ca cel putin 21 de milioane de celule stem si cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical dupa nasterea unui copil. Astfel, tesutul cordonului ombilical poate deveni o sursa accesibila si abundenta de celule stem care pot rezolva o multime de restrictii, precum cantitatea limitata, vârsta sau sexul donatorului.” afirma Dr. Deasy.

Citește și:

celule stem

A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical

O echipa de cercetatori a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce faciliteaza generarea de tesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical.

Aceasta metoda nu a fost inca aplicata in vivo sau pe pacienti, ea are insa un mare potential de utilizare in reconstructia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau in inlocuirea cartilagiilor din membre.

A fost creat un ficat uman din celule stem

Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima data un „mugur” hepatic, cu latimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiasi tip de celule umane care dau nastere ficatului in etapa de dezvoltare embrionara.

Citește și:

Stem cells@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.